реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Постмодерне прочитання Івана Багряного

У культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» (Чернігів) в рамках акції «Людина з книгою» журналіст, депутат чернігівської міської ради Марина Рейко читала книгу Івана Багряного «Людина, біжить над прірвою».
- «Це не звичайні читання, це читання у постмодерному стилі, - розповіла Марина, - я вибрала з книги найбільш емоційні сюжети, зв’язані між собою і буду вам їх читати. Це буде щось подібне до гри на високих нотах в музиці».
Дійсно, майже півгодинне читання роману виявилося надзвичайно захопливим дійством. Це було щось на зразок моновистави.
- «Вперше я ще в школі ознайомилася з творчістю Івана Багряного, - прокоментувала Марина Рейко, - коли прочитала його «Сад Гетсиманський». Захопилася його здобутком, вважаю Івана Багряного, одним з найкращих українських письменників, роман «Людина біжить над прірвою» одним з найкращих в українській літературі, і моїм найулюбленішим. Мабуть через те, що мені особисто близька головна сюжетна лінія роману, йде «по лінії найбільшого опору».



В романі головним героєм виступає молодий українець Максим Колот, який у воєнний 1943 рік опиняється між життям і смертю, тобто між двома смертями, між двома воюючими арміями. Ці фронти — фашистський і радянський — мовби сталеві лещата, захоплюють у своє немилосердно стискуюче коло піщинку на полі жорстокої історії, намагаючись її стерти з лиця життя, а вона підхоплюється, зривається силою своєї віри в незнищенність свого маленького, але власного «я» і перемагає. Бо сповідує витворений нею самою псалом одвічному сенсові людського життя на землі: «Я буду вмирати, та, поки маю дихання в мені, я буду змагатись і буду квапитись хапати іскри сонця, відбитого в людських очах, я буду з тугою вчитись тайни самому запалювати їх, шукаючи в тих,іскрах дороги з чорної прірви в безсмертя…».
Іміджева акція «Людина з Книгою», ініційована мистецьким центром «Інтермеццо» з метою популяризації книгочитання серед молоді Чернігова.

Прес-служба
культурно-мистецького центру
«Інтермеццо»










Коментарі (0)
avatar