Пост совкова кухня... або декомунізація страв
Ви звертали увагу на те, що вважається нашою кухнею і що подається на столи під час родинних свят?
Що це за страви і звідки вони у нас взялись?
Мінімум на 80% наші столи складені з совкового набору страв і лише на 20% із сучасного модного набору. По всій Україні господині готують святкові чи буденні страви, які у 90% випадків точнісінько такі самі. Тобто, усі готують одне і те саме. При цьому навіть асортимент страв дуже малий.
Чому так? Чому нема різноманіття страв на столах? Не вміють готувати? Обмежені смакові функції організму? Нестача продуктів? Що? Що заважає?
А відповідь одна - совок у головах заважає.
Наші люди досі бояться показати, що вони живуть краще сусіда. А найкращий показник статків - це страви на столі, раціон, наявність та ціна продуктів у родини.
І тому звикли їсти те, що ніяк не викаже якість життя. Бо у нас досі люди після застілля рахують, скільки грошей обійшовся стіл господарям і "звідки у них такі гроші". А найстрашніший сон українця - це коли сусід дізнався скільки насправді грошей ви маєте. Така собі поведінка рабського суспільства, де саме суспільство пильно слідкує, щоб ніхто із цього суспільства не підняв голову. Саме суспільство такого "вискочку" затягне назад у болото і покарає. Рабовласнику навіть слідкувати за "порядком" не треба...
От ми і живемо так далі. Столи величезні з картоплею по центру та новомодніми стравами навколо тієї картопляної миски. А на "корпоративах" закушують горілку ролами суші та піцею. Та й після застілля багато хто, повернувшись до себе додому, лізуть у холодильник за чимось смачним. А смачного там нема... бо не готували... і готувати не вміємо... і страв не знаємо... і жеремо те, що жерли 50 років тому у совкові часи...
Не треба так...
Анатолій ЯРОВЕД
Що це за страви і звідки вони у нас взялись?
Мінімум на 80% наші столи складені з совкового набору страв і лише на 20% із сучасного модного набору. По всій Україні господині готують святкові чи буденні страви, які у 90% випадків точнісінько такі самі. Тобто, усі готують одне і те саме. При цьому навіть асортимент страв дуже малий.
Чому так? Чому нема різноманіття страв на столах? Не вміють готувати? Обмежені смакові функції організму? Нестача продуктів? Що? Що заважає?
А відповідь одна - совок у головах заважає.
Наші люди досі бояться показати, що вони живуть краще сусіда. А найкращий показник статків - це страви на столі, раціон, наявність та ціна продуктів у родини.
І тому звикли їсти те, що ніяк не викаже якість життя. Бо у нас досі люди після застілля рахують, скільки грошей обійшовся стіл господарям і "звідки у них такі гроші". А найстрашніший сон українця - це коли сусід дізнався скільки насправді грошей ви маєте. Така собі поведінка рабського суспільства, де саме суспільство пильно слідкує, щоб ніхто із цього суспільства не підняв голову. Саме суспільство такого "вискочку" затягне назад у болото і покарає. Рабовласнику навіть слідкувати за "порядком" не треба...
От ми і живемо так далі. Столи величезні з картоплею по центру та новомодніми стравами навколо тієї картопляної миски. А на "корпоративах" закушують горілку ролами суші та піцею. Та й після застілля багато хто, повернувшись до себе додому, лізуть у холодильник за чимось смачним. А смачного там нема... бо не готували... і готувати не вміємо... і страв не знаємо... і жеремо те, що жерли 50 років тому у совкові часи...
Не треба так...
Анатолій ЯРОВЕД
Читайте також |
Коментарі (0) |