реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Послухайте як говорить Маланюк!

Евген Маланюк. Аудіолекція 1970-их "Студії про Розумовських". Для мене стало відкриттям, що Маланюк - людина некозацького походження - чудово розумів: козак = шляхтич. І зовсім не ревнував козаків при цьому. Рекомендую Іван Семесюк.

Плюс Маланюк де тільки можна вживає "ґ" замість "г". Навіть у слові "леґенда". У той час як в Україні пишним цвітом далі цвіте "ґ-фобія", а у Вікіпедії всі німецькі міста на G переробляють на совєцький копил на Г (Ґеттінґен обов'язково Геттінген).

А гурт професійних фольклористів розповідав мені три дні тому
про колядки з Сокиринців, з маєтку "Галагана".

- Ґалаґана? - перепитую.
- Так-так, Галагана! - відповідають, свято переконані що звуку Ґ не існує.

Плюс Евген Маланюк - людина не з Гетьманщмни, а з нинішньої Кропивниччини - послідовно вживає "ЧернИгівщина/ЧернИгів" замість усталеного совєцького "Чернігівщина/Чернігів".

Один із небагатьох, хто зараз публічно вживає питому вимову Чернигова, є Taras Kompanichenko (чув у радіопрограмі "Говорить Жадан" на fm NV), та ще часом Andriy Kovalov.

Евген Маланюк мертвий. І я не знаю як підняти камінь з імен десяти полкових столиць Гетьманщини, вісім із яких зазнали різних форм спотворення в іменниковій чи прикметниковій формі чи навіть у наголосі та вимові: Ніжень, Прилука, Переяслів, Гадяче, Чернигів, Лубні, Козéлець, Ромен, Стародубівський... У слові Полтава не почуєте власне поłтавську "л".

За цією какафонією не чути головного: воїнський маєстат території, яка тепер знана громадянам України як Чернігівська та Полтавська область та плюс фрагменти ще у шести областях.
Безславні кріпаки, достеменно. Ще й шепеляві.

А от послухайте як говорить людина без дефектів - мови та духу:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ph_tdBISimU...

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Маланюк, Сокиринці, Ростислав Мартинюк, буква ґ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
А Ви б послухали Ігоря Качуровського! Жива мова з Чернигівщини, а саме - Ніженщини:https://www.youtube.com/watch?v=qQfHSQs3ORE
avatar