реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Поразка “Батьківщини“: хто винен?

На сайті Воля народу розміщено інтерв'ю недавнього народного депутата від "Батьківщини" Юрія Гнаткевича, де він аналізує причини поразки партії Юлії Тимошенко. Увазі читачів "Сіверщини" -- уривки з цієї розмови.

- Отже, Ви вважаєте, що причиною поразки Тимошенко було те, що націонал-патріоти не підтримали її?

- Вирішальною мірою саме так. Але Тимошенко і сама в цьому винна. Вона недооцінила роль національного питання і переоцінила роль соціального фактору. Тимошенко думала, що коли на Донбасі повірять її обіцянкам, то голосуватимуть за неї. Насправді всі попередні вибори показали, що наші люди голосують не за соціально-класовими критеріями, а переважно за національно-регіональними. Ви ж помітили, що чим більше в регіоні української національної свідомості і української мови, тим більше голосів було за Ющенка і за Тимошенко, а де нашої мови зовсім немає, там майже всі голосують за Януковича і його олігархічну партію. Під час виборчих кампаній весь Донбас обвішують гаслами «Не предай Донбасс!».

Турчинов мав би це добре розуміти, і якби він послухав тоді мене та терміново провів переговори з лідерами національно-патріотичних партій, зустрівся з Тягнибоком, домовився з ними про кадрові призначення в майбутньому уряді, сьогодні б Юля сиділа не за ґратами, а в президентському кріслі. Зараз вони об’єдналися з Тягнибоком, Яценюком, Гриценком, але вже пізно. Народ не повстане, а заплановані олігархами референдуми будуть сфальсифіковані до тла на їхню користь. Не забувайте, що міліція вже закупила велику партію новісіньких автозаків і водометів. Уся правоохоронна і судова система наглухо підпорядкована нині адміністрації президента. ЦВК і всі вищі суди перебувають у його кишені.

Тут я готовий оприлюднити ще й третій факт. Я свого часу зареєстрував проект постанови про повернення з нагоди двадцятиріччя Незалежності двадцяти містам України їхніх колишніх назв. Я вважаю, що однією з причин усього того, що досі коїться з Україною, є та обставина, що Україна у топонімічному сенсі не стала, за висловом Юлі, на коліна перед Богом і досі нагадує цвинтар убивць, катів, великих грішників та войовничих безбожників.

І ось якось мені подзвонила Тимошенко. Я відчув, що вона телефонує прямо з якоїсь наради. Юля попросила мене відкликати згаданий вище проект постанови, де йшлося зокрема про перейменування Дніпропетровська на Січеслав. Юлю хтось налякав, що моя ідея позбавити її рідне місто імені одного з організаторів голодомору дніпропетровцям не сподобається.

Я проект постанови не відкликав. Але на засіданні профільного комітету члени цього комітету від БЮТ на чолі з Я. Федорчуком голосували проти нього. Мені вони пояснили: це забиратиме у Юлі голоси і завадить їй стати президентом. Завадило не це. Завадила непослідовна політика її самої, а також Турчинова, Федорчука і всієї партії у національному питанні. Стати Юлі президентом завадило їхнє помилкове переконання, що проукраїнська національна політика зменшуватиме її авторитет на Сході і Півдні.



Теги:Батьківщина, Юрій Гнаткевич, ЮЛЯ ТИМОШЕНКО, Турчинов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar