реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Помер уродженець Стародубщини професор Михальченко

На 80-му році життя помер Микола Іванович Михальченко, визначний учений та організатор науки, доктор філософських наук, професор, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач відділу теорії та історії політичної науки Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України.

Микола Іванович Михальченко народився 15 лютого 1942 року в селі Косичі Суразького району Брянської області в сім’ї робітників. У 1960 році закінчив залізничне відділення Харківського технікуму промислового транспорту.

Жага до знань і навчання привели його на філософський факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Відслужив в армії. У 1969-му завершив навчання на філософському факультеті Київського університету. Завжди з теплотою згадував студентські роки, своїх однокурсників та тогочасний Київ, який став для нього рідним містом.

Свою наукову біографію розпочав в Інституті філософії НАН України. В цій науковій установі він пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до завідувача відділу. В 1973 році захистив кандидатську, а у 1987 – докторську дисертацію. В 1988 році йому було присвоєно вчене звання професора, а у 2003 – обрано членом-кореспондентом Національної академії наук України. Завідував відділами в Інституті соціології НАН України та в Інституті вищої освіти НАПН України.

У непрості часи становлення незалежної України, з грудня 1991 по липень 1994 рр., обіймав посаду радника – керівника Служби Президента України з питань внутрішньої політики. Своїми згадками про роки роботи поряд з першим Президентом України Микола Іванович часто ділився з колегами. Та і його остання книга, яка нині у видавництві, присвячена тим часам.

Останні, майже 19 років життя й наукової творчості Миколи Івановича Михальченка були пов’язані з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Національної академії наук України. Саме тут повною мірою розкрився його талант вченого, наставника молодого покоління науковців та організатора науки.



Теги:Микола Михальченко, Стародубщина, видатні українці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar