реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Польський депутат звинувачує Росію

Артур Гурський, депутат польського парламенту, член партії Право і справедливість (ПІС), яку очолює брат загиблого президента Польщі Ярослав Качинський, дав інтерв’ю виданню Nasz Dziennik, у якому заявив, що Росія певною мірою відповідальна за катастрофу, що сталася 10 квітня під Смоленськом.
За словами депутата, російська сторона, ймовірно, надає не зовсім правдиву інформацію про трагедію. "Я практично впевнений, що росіяни нас обманюють. Ми, звісно, поки що спираємося лише на деякі обставини і уривки інформації. Проте російська сторона вже немає сумнівів у тому, що в катастрофі винен пілот, який міг зробити помилку, або навіть сам президент Лех Качинський, який дуже наполегливо хотів взяти участь у катинських заходах разом з катинськими сім’ями і депутатами ПІС", - сказав Гурський.

Він зазначив, що "якщо зібрати разом усю інформацію, що надходить, навіть якщо вона відноситься до різних можливих сценаріїв, а також взяти до уваги наміри росіян, можна сказати, що Росія в деякому розумінні відповідальна за цю катастрофу, за цю нову Катинь".

На запитання про те, в якому розумінні Росія відповідальна за подію, депутат відповів, що повинна була скластися ситуація, яка призвела до цієї трагедії.

"У такому (розумінні), що безпосередньо перед посадкою повинна була скластися ситуація, яка призвела до цієї трагедії. З’явилися дві версії подій, і кожна з них вказує на можливу роль російської сторони. І, поза сумнівом, Москва несе також моральну відповідальність за цю катастрофу. Зрозуміло одне: невідомих чинників стає все більше", - зазначив Гурський.

Він також прокоментував інформацію про кілька заходів літака на посадку. "За однією версією, літак заходив на посадку чотири рази, і кожного разу росіяни не давали на це згоди, відправляючи лайнер з президентом в аеропорт Мінська або Москви. При цьому вони начебто посилалися на різні сумнівні причини: чи то над аеродромом туман, чи то несправна система навігації, що знаходиться на ремонті, чи то дуже коротка посадочна смуга. Тільки менше ніж за годину до цього на тому ж аеродромі приземлився літак з журналістами, а за кілька днів до цього – прем’єр-міністри Дональд Туск і Володимир Путін", - сказав Гурський.

Він також уточнив, що, за другою версією, диспетчери повідомили пілотами невірні координати, ті вже не встигли підняти літак і зачепилися за дерева. "Я боюся, що ми можемо ніколи не дізнатися правду", - сказав депутат.

Гурський також відповів на питання, чому росіяни могли не хотіти, аби президент Качинський приземлився у Смоленську. На його думку, є привід говорити про політичні мотиви можливих дій російської сторони.

"Катинські заходи за участю Путіна і Туска можна, без сумніву, записати до успіху Росії. Був реалізований їхній сценарій, світ отримав зрежисоване Москвою послання. Путін використовував Туска як інструмент. Хоча прем’єр Росії і робив красиві жести, він "продав" світу свою версію подій і знову розмив відповідальність за Катинь. Ймовірно, росіяни хотіли перешкодити Качинському взяти участь у суботніх заходах, аби їхній ранг і послання не затьмарили те, що відбувалося кількома днями раніше", - сказав парламентар.

Хоча прем'єр Росії і робив красиві жести, він "продав" світу свою версію подій і знов розмив відповідальність за Катинь -Гурский

Він висловив думку, що президент Качинський не встиг би на церемонію в Катині з Мінська, а тим більше з Москви. "Тоді вони не мали б офіційного рангу і не відтіняли б своїм змістом російське послання, зроблене раніше. Отже, ця диверсія, якщо у росіян дійсно були такі мотиви, мала політичний характер. Не забуватимемо, що від нас пішов справжній польський патріот, який не боявся займати тверду позицію щодо Росії, який хотів вести політику партнерства, а не васалів", - зазначив Гурський.

Він також повідомив, що є інформація про те, що нікого не пускали до уламків літака, а у фотоапаратах людей знищували знімки.

"Нагадаю, що відразу після аварії, а це військовий аеродром, так що справа проста, на поширення інформації про катастрофу була накладена заборона. Вони намагалися взяти її під свій повний контроль. Нікого не пускали до уламків, а у журналістів, які чекали на приліт літака, конфісковували аудіозаписи, стирали знімки у фотоапаратах, а мобільні телефони деяких мереж раптом перестали працювати. Принаймні, до нас дійшла така інформація", - повідомив депутат.

Він зазначив, що це блокада не була непроникною, але всі повідомлення, які офіційно передавала російська сторона, "повністю контролювалися спецслужбами".

http://www.ukrpohliad.org/news.php/news/3112




Теги:катастрофа під Смоленськом, Путін, Польща, Росія, КАЧИНСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar