реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Пояснення має дати Президент

Затримання НАБУ офіцера СБУ Артема Шило через розслідування корупційної схеми на "Укрзалізниці" - резонансна подія в українській владі, яка вимагає відповідей на питання від Зеленського, Єрмака, Камишіна та керівництва "Укрзалізниці"

Шило був призначений у 2021-му році радником голови офісу президента Андрія Єрмака, а у 2022-му році був призначений рішенням президента Зеленського начальником Головного управління СБУ з контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. Шило був на прямому контакті з Єрмаком та заступником голови офісу Олегом Татаровим. Усі питання пов'язані з економічними справами СБУ по бізнесу, Шило вирішував за командами з офісу президента. Ніякої самостійності в такого масштабу справах там не могло бути.

Предмет справи - контракти 2022-2024 років, коли "Укрзалізниця" купувала трансформатори у фірми-посереднику, яка належала громадянину Біларусі. Справи по корупційним закупівлям "Укрзалізниці" були порушені НАБУ після зміни керівника "УЗ" Олександра Камишіна у березні 2023-го року, який безпосредньо узгоджував усі контракти.
Камишін після викритої корупції звільнився і одразу отримав посаду радника голови офісу президента Єрмака, а згодом президент Зеленський призначив Камишіна міністром з питань стратегічних галузей промисловості України. Людина, яка підписала корупційні контракти, стала членом Ставки верховного головнокомандувача, та отримала доступ до найбільших державних таємниць та найбільших бюджетних програм. Виходить так, що біларуська прокладка була санкционована офісом президента України. Тому що Шило після порушення справи НАБУ та перших обшуків у травні 2023-го посаду не втратив, і в його діях керівництво держави ніякого складу злочину не вбачало.

Не зрозуміло також, чому ніякої відповідальності не несе Наглядова Рада "УЗ", яка призначена офісом президента та члени якої отримують під час війни 244 тисячі гривень на місяць зарплати якраз для протидї корупції? Чому мовчить член Наглядової ради Сергій Лещенко, відомий свого часу розслідувач корупції у владі? Хіба може само СБУ визначати які контракти з ким треба укладати? Хіба нема відповідальності керівників, які ті контракти підписували, контролювали та виконували?

Міністр Камишін має негайно дати пояснення щодо його ролі у корупційних схемах "УЗ", бо він напряму причетний до реалізації корупційної схеми.

Також у вечірньому зверненні має дати пояснення сам президент Зеленський, який призначав і Шило і Камишіна на високі державні посади.

Юрій БУТУСОВ



Теги:Корупція, Укрзалізниця, набу, Юрій Бутусов, Єрмак, команда ЗЕ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar