реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова: запитуймо - відповідаємо

Який порядок оподаткування спадщини у вигляді квартири, отриманої сином від матері?
Відповідь: Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-IV членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Відповідно до пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України, вартість власності, що успадковується членами сім’ї першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.
Підприємство здійснило ремонт невиробничих основних засобів, чи нараховується амортизація на суму витрат на такий ремонт?
Відповідь: Відповідно до пункту 144.3 статті 144 Розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України від 02.12.2010, № 2755-VI не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування: витрати бюджетів на будівництво та утримання споруд благоустрою та житлових будинків, придбання і збереження бібліотечних і архівних фондів; витрати бюджетів на будівництво та утримання автомобільних доріг загального користування; витрати на придбання та збереження Національного архівного фонду України, а також бібліотечного фонду, що формується та утримується за рахунок бюджетів; вартість гудвілу; витрати на придбання/самостійне виготовлення та ремонт, а також на реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів.
Термін «невиробничі основні засоби» означає необоротні матеріальні активи, які не використовуються у господарській діяльності платника податку.
Як відображаються виявлені під час інвентаризації надлишки товарів?

Відповідь: Відповідно до п.138.6 ст.138 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI собівартість придбаних та реалізованих товарів формується відповідно до ціни їх придбання з урахуванням ввізного мита і витрат на доставку та доведення до стану, придатного для продажу. Собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов'язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п.138.8 ст.138 ПКУ). Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п.138.4. ст.138 ПКУ). Витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II цього Кодексу (п.138.2 ст.138 ПКУ). Отже, платник податку, який під час проведення інвентаризації у звітному періоді виявив необліковані раніше товари, придбання яких підтверджується відповідними первинними документами, має право врахувати вартість таких товарів у складі витрат при визначенні об’єкта оподаткування (з урахуванням термінів, передбачених законодавством для виправлення самостійно виявлених помилок) у разі їх використання у господарській діяльності. Якщо придбання товарів не підтверджується відповідними первинними документами, такі товари вважаються безоплатно отриманими, а їх вартість враховується у складі доходу при обчисленні податку на прибуток на підставі пп.135.5.4 п.135.5 ст.135 ПКУ.
Чи враховуються у складі витрат суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів (робіт, послуг)?
Відповідь: Відповідно до пп. 139.1.6 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI не включаються до складу витрат суми податку на додану вартість, включеного до ціни товару (роботи, послуги), що придбаваються платником податку для виробничого або невиробничого використання. Для платників податку, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість, до складу витрат входять суми податків на додану вартість, сплачених у складі ціни придбання товарів, робіт, послуг, вартість яких належить до витрат такого платника податку. У разі якщо платник податку, зареєстрований як платник податку на додану вартість, одночасно проводить операції з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг), що оподатковуються податком на додану вартість та звільнені від оподаткування або не є об'єктом оподаткування таким податком, податок на додану вартість, сплачений у складі витрат на придбання товарів, робіт, послуг, які входять до складу витрат, та основних засобів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається відповідно до витрат або вартість відповідного об'єкта основних засобів чи нематеріального активу збільшується на суму, що не включена до податкового кредиту такого платника податку.
Чи передбачені пільги по оподаткуванню доходу фізичної особи - інваліда, від надання в оренду власного майна?
Відповідь: Відповідно до ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755 - VІ платники податку мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати на суму податкової соціальної пільги.
Згідно з пп. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 Кодексу податкова соціальна пільга не може бути застосована до доходів платника податку, інших ніж заробітна плата
Відповідно до п. 164.2 ст. 164 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна у лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 цього Кодексу.
Таким чином, доходи від надання в оренду власного майна фізичною особою, яка є інвалідом, оподатковується на загальних підставах за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу (15%), а у разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році – 9410 грн.), ставка податку з суми перевищення становить 17%.

ДПІ у м. Чернігові





Коментарі (0)
avatar