реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова «Гаряча лінія» - відповідаємо учасникам сеансу телефонного зв’язку

«Гаряча лінія» - відповідаємо учасникам сеансу телефонного зв’язку
Запитання: Касиром в кінці дня не було виконано операцію Z-звіт, чи є це порушенням порядку застосування РРО?
Відповідь: Згідно ст. 2 Закону України від 06.07.95р. №265/98-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції Закону України від 01.06.2000р.№1776-ІІІ, фіскальний звіт чек – це документ установленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцій, що містить дані денного звіту, під час друкування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам’яті.
Щоденне друкування на РРО ( за виключенням автоматів з продажу товарів (надання послуг) фіскального звітного чека і забезпечення зберігання таких чеків у книгах обліку розрахункових операцій є вимогою п.9 ст.3 зазначеного вище Закону.
Отже, невиконання щоденного друку фіскального звітного чека або його незберігання в Книзі обліку розрахункових операцій є порушенням. При цьому до таких суб’єктів господарювання застосовуватимуться фінансові штрафні санкції у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.)
Запитання: Якщо на надані послуги покупець вносить готівкові кошти до каси підприємства, чи потрібно застосовувати РРО?
Відповідь: Статтею 1 Закону України від 06.07.95р. №265/98-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції Закону України від 01.06.2000р.№1776-ІІІ, визначено коло суб’єктів господарювання, які повинні застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
Цим Законом передбачено виняток із правила, коли РРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при здійснені торгівлі продукцією власного виробництва і наданні послуг підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.
Таким чином, отримані від покупця готівкові кошти за надання послуг можна проводити через касу підприємстува без застосування РРО з додержанням вимог вищевказаного Закону у разі, якщо таке підприємство не належить до підприємств торгівлі та громадського харчування.
На запитання відповідала головний держподатінспектор відділу масово - роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові Вікторія Борисенко.





Коментарі (0)
avatar