реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Податківці також воюють

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відбулася неординарна подія. Колектив вітав своїх колег, які повернулися із зони АТО.

- Пишаємося вами. І вдячні за громадянську позицію, патріотизм, мужність і відданість Батьківщині, - зазначила начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна. - Ми співпереживали разом з вашими родинами та близькими і з нетерпінням чекали на ваше благополучне повернення.
Переважна більшість особового складу податкової міліції виявила бажання пройти службу в зоні АТО. Для кожної ротації добровольців ретельно відбирали, з ними проводилися спеціальні тестування.

- Чернігівщину гідно представляли наші кращі фахівці, - наголосив перший заступник начальника Головного управління ДФС в області Вадим Нечай. - Відзнакою ДФС України «За захист економічних інтересів України в зоні проведення АТО» нагороджені заступник начальника оперативного управління полковник Віталій Гарбар та старший оперуповноважений з особливо важливих справ підполковник Олександр Пилипенко. Надіслано подання щодо присвоєння чергового спеціального звання «Майор податкової міліції» старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ капітану В’ячеславу Станіславському.

Одинадцять працівників податкової міліції під час третьої ротації несли службу на території Донецької області в підрозділі «Фантом». Разом з прикордонниками, десантниками та фахівцями інших силових структур податківці у складі мобільних груп чергували на блокпостах у найнебезпечніших точках поблизу Мар’їнки, Красногорівки, Волновахи та Маріуполя. Виїжджали на завдання вздовж лінії зіткнення. Щоб не допустити постачання контрабандних товарів на окуповану територію, а звідти – переправлення зброї, наркотиків та готівкових коштів для фінансування тероризму в Україні.

Незважаючи на Мінські домовленості, сепаратисти щодня продовжували обстріли зі стрілецької зброї, відбувалися локальні бої. А до початку перемир’я бійці щодня потрапляли під обстріли - мінометні, артилерійські, систем залпового вогню - «Градів», «Ураганів»…

- У зоні АТО навчалися жити за законами військового часу. Адаптувалися швидко. Вже за кілька днів за звуком розрізняли, з якої зброї стріляють, куди спрямований вогонь, чи треба ховатися в укриття. На все це – лічені секунди. А щоб не влучили снайпери, на автотранспорті пересувалися зі швидкістю понад 100 кілометрів на годину, - розповідає Віталій Гарбар. - З тими, з ким пройшли бойове «хрещення», відтепер не просто колеги, а побратими. Коли у бліндажі, під ворожим вогнем, стоїш пліч-о-пліч і чекаєш, коли все стихне і чи залишишся живим – відбувається переосмислення людських цінностей. І в слово патріотизм вкладаєш особливий сенс.
Чоловіки кажуть, що їхнє життя поділилося на «до» і «після» перебування в зоні АТО. І той досвід, який там одержали, змінив їх ставлення до багатьох життєвих ситуацій.

За три місяці сталося стільки, що в цивільному бутті навіть важко уявити. Зокрема, вразив випадок, як військовослужбовці Збройних сил України боролися за життя новонародженої дівчинки, яка під час обстрілу Красногорівки була тяжко поранена. Надіслали вертоліт, щоб доставити її до лікарні в Маріуполь. Але, на жаль, дівчинка померла. Потім дізналися, що коли вона народжувалася, також розпочалися обстріли. Породіллю військові екстрено переправили до Курахово. Одного з рятівників вона взяла хрещеним батьком.

Ставлення мешканців Донеччини до подій, що відбуваються, різне. Переважна більшість бачить себе в Україні. Серед них є й ті, хто голосував за ДНР, за «краще майбутнє». Підступна пропаганда напередодні референдуму зробила свою чорну справу. Тепер багато хто змінив нав’язану думку. Траплялося, коли побачивши людей у формі, місцеві підходили до бійців і наполегливо вимагали йти в наступ – звільнити рідну землю від нечисті.

Обстріляна районна інспекція в Мар’їнці, звідки колеги-податківці переїхали до Курахово, поки стоїть пусткою. Українська влада докладає зусиль для відродження зруйнованих територій – проводиться капітальний ремонт будинків, встановлюються нові дитячі майданчики… Благодійні фонди везуть будівельні матеріали, побутову хімію, харчі та інші необхідні речі.

На час перебування в зоні АТО припало святкування Дня Незалежності та Дня Прапора. Відзначали з особливим піднесенням. Податківці-добровольці зробили фотосесію - на фоні державного прапора.

- У військово-польових умовах надзвичайно цінуєш увагу і підтримку друзів та колег. Приємно, що постійно телефонували наші керівники - Людмила Миколаївна та Вадим Васильович. І не лише нам, але й родинам: запитували, чим допомогти, - з вдячністю промовив Віталій Гарбар. - Мої батьки й досі не знають, що я був у зоні АТО. Вони вже поважного віку, живуть на Житомирщині. Не хотів, щоб хвилювалися. Телефонував, казав, що з Чернігова. Якщо донька розповість, коли гостюватимемо у них (а ми привчили її завжди говорити правду), то заспокою. Скажу, що сидів у штабі.

Учасникам АТО були вручені Подяки Головного управління ДФС у Чернігівській області.
– Служу народу України! - гучно і чітко лунало у залі.
Не зайвими будуть для героїв і премії та десятиденні відпустки.

А на завершення урочистостей сфотографувалися на згадку разом з керівництвом. А оскільки виникла ідея зробити в Музеї історії податкової служби окремий розділ про учасників АТО, то фото буде одним з експонатів.

Серед нагороджених Подяками Головного управління ДФС у Чернігівській області - головний державний ревізор-інспектор координаційно-моніторингового управління Ярослав Кульбака, який на початку 2015-го також воював на Сході. Служив на Донеччині. Чудом вийшов із Дебальцевського котла. Про пережите пообіцяв розповісти. То буде тема іншої публікації.

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області



Теги:ДФС в Чернігівській області, російсько- українська війна, Донецька область, мар'їнка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar