реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податки: інформує «гаряча лінія»

На запитання учасників телефонного зв’язку „гаряча лінія” відповідає начальник управління оподаткування юридичних осіб ДПІ у м. Чернігові Ольга Зубок.

Чи підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ особа, що надає послуги з розроблення програмного забезпечення для нерезидента, яке передається замовнику через Інтернет?

Відповідь: Відповідно до статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об'єктом оподаткування є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, з ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту та з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту.

Об’єкт оподаткування при наданні послуг визначається виходячи з місця поставки послуг відповідно до загального правила за винятками, визначеними у підпунктах "в", "д" – "е" статті 6 цього Закону, – місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку, а у разі якщо така послуга надається нерезидентом – місце розташування його представництва, а за відсутності такого – місце розташування резидента, який виконує агентські (представницькі) дії від імені такого нерезидента, а за відсутності такого – місце фактичного розташування покупця (отримувача), який у цьому випадку виступає податковим агентом такого нерезидента.

Особа, яка поставляє товари (послуги) на митній території України з використанням глобальної або локальних комп'ютерних мереж, при цьому особа-нерезидент може здійснювати таку діяльність тільки через своє постійне представництво, зареєстроване на території України, підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку на додану вартість.

Якщо суб'єкт підприємницької діяльності надає послуги з технічного обслуговування машин (СТО), а розрахунок за послуги здійснюється у безготівковій формі, чи необхідно придбавати торговий патент?

Відповідь:
Необхідно придбати торговий патент на побутові послуги. Відповідно до ч. 1 ст. 3' Закону України від 23.03.96 № 98/96-ВР "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами.

Відповідно до ч. 2 ст. 3' цього Закону під побутовими послугами слід розуміти діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.

Отже, надання побутових послуг з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки, підлягає патентуванню.
Інформація із перших рук.

Багато запитань надходить від платників податків щодо застосування законодавства з питань оподаткування. Відповіді можна знайти у журналі “ Вісник податкової служби України”.

Це журнал, який є надійним помічником в реалізації державної податкової політики, оперативному доведенні до суб’єктів підприємницької діяльності норм чинного податкового законодавства, вихованні відповідної сучасним вимогам культури сплати податків, що дуже важливо у бізнесі, журнал, на сторінках якого знаходяться відповіді на всі важливі запитання, пов’язані з податками і оподаткуванням.

“Вісник податкової служби України” – це не просто журнал. Це - надійна інформація, найоперативніші новини законодавства та професійні коментарі до них.

Найширший спектр відповідей Державної податкової адміністрації України, а також кращих фахівців – практиків на різноманітні запитання читачів.

Журнал має перевагу серед інших видань тим, що друкує нормативні акти, офіційні ексклюзивні інформації, матеріали щодо оподаткування та бухгалтерського обліку, оперативні повідомлення прес – служби Державної податкової адміністрації України, нариси, інтерв’ю з відомими підприємцями.
Передплатити журнал можна у всіх відділеннях зв’язку Чернігова та у представника журналу за адресою ( вул. Кирпоноса, 28 кім. 2).

Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігові




Теги:податки на побутові послуги, гаряча лінія, ДПІ в Чернігові, податки з інтернету


Читайте також



Коментарі (0)
avatar