реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Почався Великий піст

Авторитетні читачі "Сіверщини" відповідають на питання що для них Великий Піст?

Костянтин Іванов, президент Чернігівської торгово- промислової палати:

— Все, що стосується Великого посту, стало із теми релігійної темою популярною... Більше про це знають священики. Типовим питанням, яке щороку широко обговорюється, є таке — погано чи добре, коли люди, далекі від Церкви, сповіді, таїнств, просто «сідають на дієту» на цей час, діляться один з одним, що їсти можна, а чого не можна, в які дні тижня дієта строга, а в які — ні...

На мій погляд, нічого поганого у цьому масовому «дієтичному» сприйнятті посту немає. Знаю багато таких чоловіків, що, наприклад, обмежують вживання алкоголю на цей час або навіть перестають матюкатися — на жаль, тимчасово. Чи проти такого, далекого від канонів, самообмеження людей Христос? Думаю, що ні, не проти. По-перше, можливо, для когось із людей ці дні будуть початком глибокого осмислення Віри, початком, першим кроком до неї, до Спасіння. Крім цього, люди читають Писання чи коментарі, цікавляться чимось більшим, аніж як «не їсти м’яса». Якщо зважати на Інтернет (цитування, мотиватори, коментарі у перший та останні тижні Великого посту), ми побачимо, що це потужна хвиля справжніх, гарних цитувань, дискусій, питань-відповідей щодо Віри, Христа, Церкви, Посту. І це добре.

Принаймні християнство як частина української традиції, наша ментальність, що від дідів-прадідів, не втрачає навіть і від «дієтичного» присмаку Великого посту. Давайте продовжимо це бачення на свято Воскресіння Господнього, Святу Пасху. Печуть паски дівчата і жінки, рецептами діляться, офісні люди несуть частувати одні одних. Живе традиція, а Віра прийде до тих, хто прагне її. Чого не вистачає, так це більшої інформаційної, медійної активності священиків і тих активних вірян, що мають справжній авторитет і здатні використати хвилю загалом поверхневої, але масової цікавості людей до такого глибокого явища, як Великий піст. Ось тут бажано у короткий час надавати людям інформацію про Віру, Церкву, Таїнства та Писання — набагато більшу і набагато цікавішу, ніж це робиться зараз.

Сергій Милейко, лікар-хірург Корюківської центральної районної лікарні:

— Великий піст — це нагода поборотися з власними спокусами та вадами, яких у мене вистачає. Саме в цей час відчувається особливий душевний настрій: це як 7-тижневий марафон, який почався від цього понеділка і завершиться найбільшим святом — Воскресінням Христовим. І до якого треба «прийти» з позитивними духовними здобутками. По можливості відвідаю особливі великопісні богослужіння — хресну дорогу, обов’язково посповідаюсь.

Сергій Шумський, голова Щорського осередку товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка:

— Стрес в обмежено-контрольованих дозах дуже корисний для організму. Тричі корисним є стрес, який діє одночасно для всіх трьох основних складових організму — тіла, духу й розуму. Таким є піст: ми свідомо обмежуємо своє тіло (їжа і насолоди) і дух (притишення духовних та емоційних згуб). Подібні екстремальні обмеження «тренують» організм у протистоянні майбутнім вже нештучним незгодам. Для людини, що вирішила постувати, її стійкість у пості є свідченням величезних резервів, наділених їй Богом. Правдиве проходження посту збільшує впевненість людини в собі та своїх силах на шляху втілення нею Божої Волі на Землі.

Олександр Желіба, викладач Ніжинського державного педагогічного університету імені М. Гоголя:

— Перепрошую. Грішний є, не постую. Але у Прощену неділю попросив прощення в усіх, кого, можливо, образив.

Іван Осадців, завідувач поліклініки Чернігівського центру радіаційного захисту населення:

— Колись у святого Лаврентія Чернігівського одна жінка запитала, чи можна їсти в піст сало. Той відповів: «Головне — не їсти людей!» Оце і є головною умовою посту, а не дієта.



Теги:святий Лаврентій Чернігівський, Великий піст, дієта, Іван Осадців, Костянтин Іванов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar