реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Побили горшки об теплотраси

Комісія ВР б'є горшки -як рахувати газ? Юлія Володимирівна говорить, що напишуть в законі, які повинні бути втрати в теплотрасах. Але СРСР не міг зменшити втрати з його ВНП в рази більшим (хоча міг зробити труби теплотрас навіть з нержавійки по Союзу аби побудував не 200 атомних човнів, а 190, а танків виготовив не 50 тис, а 40 тисяч). Написати можна любі мрії в законі, бумага все стерпить, а щоб піноуретаном ізолювати теплотраси потрібні мільярди в межах України і 10 років і все рівно 10% будуть втрачати, бо теплотраси в Києві 5-10 км.

А вихід то простий.В будинку 100-квартирному газовики ставлять 1 газовий лічильник в підвалі.А потім квартири, як хотять, так і ділять ті кубометри, а все повинно бути оплачено.При виході з ТЕЦ ставиться один теплолічильник, щоб він враховував і опалення теплотрас, яких в Києві тисяча км. Тепло в гігакалоріях ділиться на площу квартир,магазинів,шкіл,лікарень і т.д. а площа всіх відома. Або ще простіше і даром . На любій ТЕЦ є газовий лічильник, який показує скільки нею палиться газу щодня і за місяць. Куби газу діляться на площу споруд і квартир, які опалює дана ТЕЦ.

Дешево і математично точно. Хто бідний - дадуть субсидію. За теплотраси, а там 20-25% втрат тепла, повинні платити жителі квартир, а не перекидати на всю Україну,тобто з бюджету, тобто і на тих, хто палить дровами. Або дозволити робити індивідуальне газове поквартирне (як пів- України зробили і вся Молдавія, Угорщина), тоді втрати будуть 0%. Втрати можна перевірити просто - теплолічильник на виході з ТЕЦ і через 10км (як в Києві) на вході в будинок теплолічильник. Якщо на ТЕЦАХ України спалюється 8 млрд кубів газу, а потім це йде в теплотраси з 20-25% втратами, то виходить 2 млрд кубів газу по середньорічній ціні за минулі роки 300-400 дол на кордоні,а з доставкою до ТЕЦ то 500-550 дол гріє землю.

Виходить, 1 млрд доларів закопуємо щорічно безповоротно в теплотраси. Але ж наш Нацбанк не друкує долари чи золото. Радіють, що знизили в 2 рази норму газу тим, хто без лічильника. Але люди, як палили його ,наприклад 1млрд кубів на плитах, так і будуть палити. Це не зменшить кількість реального газу і на куб,який рахується лічильниками на вході в міста України. А по лічильнику індивідуальному середньоарифметично за 3місяці літа напалюють 5-6 кубів на проживаючого, це якщо без газової колонки для підігріву душу (тобто користуватимуться тільки літнім душем на сонячній енергії).

Борис КУШНІРЕНКО,
село Дмитрівка
Бахмацького району



Теги:теплотраси, раціоналізація, Дмитрівка, Юлія Тимошенко, споживання газу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar