реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

По слідах публікації. Чи врятують Подусівський ліс суботники? ФОТОрепортаж

2 квітня 2011 року на території урочища «Подусівський ліс» проведено суботник за участю ініціаторів – лісників з Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» та представників Української народної партії, які відгукнулися на заклик очистити приміський ліс від сміття. На жаль, більше бажаючих не було.
Нагадаємо, ця акція виникла після оприлюднення в обласних ЗМІ критичної публікації «Чи можливо врятувати Подусівський ліс… від так званих людей?».
Під час прибирання стало зрозуміло, що проблема ще складніша. Виявилося, що в бюджеті ДП «Чернігівське лісове господарство» відсутні (не передбачені) кошти на вивіз такої величезної кількості сміття та оплати вивезення на сміттєзвалище. Лісники можуть собі дозволити хіба що прикопати великі купи сміття бульдозером, менші – лопатами, а вздовж дороги по вулиці генерала Беспалова позбирати сміття у мішки.
Ось таке прибирання лісу відбулося і під час цього суботника – майже все, що потрапляє в ліс, там і залишається. А це головним чином – пластикові і скляні пляшки, поліетиленова упаковка, інша неорганіка.
Не встигли ми завершити прибирання, як з’явилися відпочиваючі і «соколюби», які знову почали «цивілізувати» нещасний ліс...
Отже, тільки суботники і заклики до свідомості людей ситуацію реально не змінять.
Згадаємо, що урочище «Подусівський ліс» розташовано біля річки Білоус і дуже схоже на відому всім Ялівщину на р. Стрижень, але на відміну від неї має ще чудову асфальтовану лижеролерну трасу. Біля нього розташована спортивна база товариства «Динамо», школа-інтернат ім. М.М. Коцюбинського, дитячий санаторій «Зелений гай», які б могли опікувати урочищем.
Більш того, депутатом Чернігівської районної ради від села Старий Білоус, що безпосередньо межує з урочищем "Подусівський ліс", є екс-голова обласної ради Н.А. Романова. Вона є представником України в Палаті регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. А мажоритарний подусівський депутат Чернігівської міської ради (по округу № 23) – власник мережі магазинів «Седам» П.М. Гармаш, Новозаводської районної ради (округ № 15) - директор ТОВ" Універсальні дистриб'юторські системи" Р.О. Годунов.
Крім того, це саме той ліс, в якому, як кажуть місцеві мешканці, відпочивав від уроків учень школи № 18, а нині чинний Чернігівський міський голова О.В. Соколов.
Існування вулиці генерала Беспалого (багаторічного керівника обласної ветеранської організації), яка розділяє навпіл урочище, також дає мотивацію ветеранам Чернігівщини взяти над ним шефство.
Мабуть, прийшов час і гостра потреба вжити радикальних заходів для порятунку Подусівського лісу. Це - в першу чергу змінити статус цієї території і створити тут міський лісопарк, яким би опікувалося місто, а не лісники. Переконаний, що для вирішення цього завдання є усі владні, фінансові та організаційні ресурси. Потрібні тільки бажання і воля це зробити, як у влади, так і у громади.

Сергій Соломаха

До...

і після...









Коментарі (0)
avatar