реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Плівки Деркача як черговий крок московської пропаганди

Плівки Деркача. Чи вдасться деморалізувати проукраїнський електорат?

Зараз багато хто хоче ув’язати різні речі, які збіглися в часі з великою теорією змов. Давайте спробуємо розібратися, що насправді ми маємо і до чого це призведе

Але перш ніж спробувати ставити правильні питання про те, що відбулося, ми маємо всі для себе чітко зрозуміти: слова Деркача про те, що ці плівки йому передали якісь журналісти – це міф, точно такий же, як і анонімний лист з фрагментами амбарної книги партії Регіонів, який надійшов Сергію Лещенку і ще як сотні, так званих, журналістських розслідувань. В нас, на жаль, спецслужби зливають (переважно за гроші) направо і наліво різну інформацію в інтересах тих чи інших клієнтів. І якщо ми говоримо про плівки Деркача, то це злив інформації не від ФСБ чи ЦРУ, а, мені здається, від СБУ або держслужби зв’язку. Іще кілька місяців тому, коли почали з’являтися всі ці зливи, СБУ мало б відкрити кримінальне провадження, але, на жаль, цього не зроблено тоді і не робиться зараз. І не буде зроблено, бо на це немає політичної волі.

Яка головна ідея нам нав’язується?

На перший погляд все просто: з усіх усюд нам кричать про те, що Порошенк нас зраджував і домовлявся ща нашими спинами з Путіним. Одним словом “Гроші на крові” тільки під іншим соусом.

Але, на жаль, це лише вершина айсбергу. Головна ідея, яка нав’язується суспільству: це капітуляція. І звучить вона приблизно так: “Якщо навіть Порошенко, так розмовляє з Путіним, то у нас немає іншого вибору, як погодитися на всі його забаганки”.

За всією цією тріскотнею про Порошенка стоїть чіткий і простий розрахунок: завершити переговори з ОРДЛО і приєднати їх до нас будь-якою ціною. А потім поступове повернення України в СНД і новітній СРСР.

Росіянам не потрібно розширяти електорат ОПЗЖ – їм потрібно деморалізувати проукраїнську частину суспільства. І все, що вони роблять протягом останнього року – це саме спроби похитнути моральний дух проукраїнської зокрема, і мислячої в цілому частини суспільства. Розумні люди мають або втекти або здатися.

Чи погоджено цей злив з Путіним?

Це одне з найважливіших питань, бо від цього буде залежати чи будуть подальші зливи розмов саме з Путіним. Поки ми побачили доволі нервову пеакцію Пескова і дуже мляве висвітлення в російських ЗМІ цієї історії. В той же час дуже тяжко уявити, щоб подібний злив ФСБ не погодило на найвищому рівні. Хоча ексцес виконавця ніхто не відміняв.

Хто з політиків найбільше постраждає від цих зливів?

На питання, як вплине ця історія на Порошенка поки немає лінійної відповіді, адже, тут замішано дуже багато невідомих, починаючи від того, які будуть наступні зливи і закінчуючи тим, яку тактику займе штаб Порошенка.

Мені здається, що головним потерпілим від всієї цієї історії (і подібних історій, бо вони будуть регулярно виникати) стане Володимир Зеленський. Чому? Перш за все тому, що плівки Деркача демонструють глобальну слабкість влади, яка дозволяє вивалювати в ефір розмови Президентів. Після першої емоційної реакції про тон розмови, прийде протверезіння, яке призведе до мінімального, але аналізу того, як і звідки з’явилися ці плівки. На фоні того, що більшість населення і так розуміє, що влада слабка і некомпетентна, поддібні речі лише посилюють відчуття, що щось у нас робиться не так і країна рухається не в тому напрямку.

По-друге, тому, що теза про хліб і видовища тут не працює. Видовища допомагали римським імператорам тоді, коли вони були режисерами цих видовищ. А в цій історії Зеленський статист.

По-третє, Тому, що хліба стає все менше, вирватися на заробітки за кордон все важче, а тема корупції знову потроху повертається в нашу свідомість. І ближче до нового року вона чітко займе своє місце в топ-3 проблем держави.

І нарешті, є глобальна проблема, яку поки мало хто розуміє, але вона почне нас доганяти дуже скоро: в державі практично не існує вертикалі влади. Управляємість процесами найнижча за всі тридцять років незалежності. А плівки Деркача лише посилюють відчуття відсутності влади з усіма наслідками на всіх рівнях.

Вадим ДЕНИСЕНКО



Теги:СБУ, Деркач, гібридна війна, фсб


Читайте також



Коментарі (0)
avatar