реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Плату за самовільне водокористування збільшено у 100 разів…

Чернігівщина багата на підземні води, за рахунок яких здійснюється питне забезпечення населення області.
За наявними даними в області налічується більше 4 тис. артезіанських свердловин, які експлуатують 1046 водокористувачів, з них лише 603 мають дозволи на спеціальне водокористування. Державна екологічна інспекція в Чернігівській області нагадує, що забір підземних вод без дозволу на спеціальне водокористування є порушенням ст. 44, 49 Водного кодексу України.
Наказом Мінприроди України № 389 від 20.07.2009 року, зареєстрованим у Мін’юсті України від 14.08.2009 року за № 767/16783, затверджена «Методика розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів» (далі «Методика»), яка вступила в дію з 24.08.2009 року. Зокрема, на підставі «Методики» проводяться розрахунки збитків, обумовлених самовільним використанням водних ресурсів без дозволу на спеціальне водокористування та порушенням умов водокористування, встановлених у дозволу на спеціальне водокористування. У порівнянні із раніше діючою «Методикою» введений коефіцієнт кратності 100.
Норматив збору за спеціальне водокористування в частині використання підземних вод у Городнянському, Корюківському, Ічнянському, Сосницькому, Щорському, Талалаївському районах Чернігівської області складає 20,75 коп./м3, у решті районах області – 16,22 коп./м3. Таким чином, згідно нової «Методики» збитки за самовільний забір 1 м3 підземних вод становлять 20,75 грн./м3 та 16,22 грн./м3 відповідно.
З метою запобігання нарахування значних сум збитків за самовільне водокористування Державна екологічна інспекція в Чернігівській області закликає водокористувачів до своєчасного отримання дозволів на спеціальне водокористування.

Держінспектор з охорони навколишнього природного
середовища Чернігівської області А.Я. Верьовка






Коментарі (0)
avatar