реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Пити чи не пити...чай?

Чай корисний для здоров’я, але не всім, не завжди і не в будь-якій кількості. Деяким категоріям людей потрібно пити менше чаю або взагалі вилучити його зі свого раціону. Кому ж варто прислухатися до цієї поради?

1. Вагітним.
У чаї міститься значна кількість кофеїну, який, стимулюючи плід, негативно впливає на його розвиток. Досить часто можна почути: оскільки в чорному чаї кофеїну менше, то вагітним він не шкідливий. Але насправді чорний і зелений чаї незначно відрізняються за цим показником. За даними японських дослідників, у 5-ти чашках міцного чаю, випитих за день, міститься така кількість кофеїну, яка може призвести до нестачі маси тіла у малюка. Крім того, кофеїн спричинює прискорене серцебиття і посилює сечовипускання, що збільшує навантаження на серце і нирки та підвищує таким чином імовірність розвитку токсикозу.

2. Тим, хто страждає від виразки.
Хоча чай і поліпшує травлення, але тим, хто страждає від виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також підвищеної кислотності у шлунку, потрібно дотримуватися помірності. У здоровому шлунку містяться сполуки фосфорної кислоти, які знижують секрецію шлункової кислоти у клітинах стінок шлунка, але теофілін, який також міститься у чаї, може нейтралізувати ці сполуки, результатом чого є надлишок шлункової кислоти, а підвищена кислотність шлункового соку перешкоджає загоєнню виразки. Тому таким хворим є сенс обмежити вживання чаю і в жодному разі не пити міцного чаю. Їм краще пити чай з молоком і цукром.

3. Тим, хто страждає від атеросклерозу і гіпертонії в тяжкій формі.
Хворим із таким діагнозом також потрібно насторожено ставитися до чаю, а в періоди загострення відмовитися від вживання чорного і міцного чаю. Це пов’язано з тим, що в чаї міститься теофілін і кофеїн, які збудливо діють на центральну нервову систему. А коли кора головного мозку доходить до стану збудження, кровоносні судини мозку звужуються, що небезпечно для тих, хто страждає від атеросклерозу, бо може спричинити утворення тромбів у мозку.

4. Тим, хто страждає від безсоння.
Чашка міцного чаю перед сном приводить центральну нервову систему і головний мозок у стан збудження, пульс пришвидшується, кровообіг прискорюється, заснути — майже неможливо.

5. Хворим із високою температурою тіла.
Зазвичай вважають, що міцний гарячий чай добре втамовує спрагу і тому корисний у разі підвищеної температури. Але це твердження далеке від дійсності. Нещодавно фармакологи із Великої Британії встановили, що міцний чай не лише не приносить користі таким хворим, а навпаки, теофілін, який міститься у чаї, підвищує температуру тіла. Теофілін також справляє сечогінну дію, і тому він робить неефективними або малоефективними будь-які жарознижувальні лікарські препарати.

Радять «Ваше здоров’я» і чернігівська газета "Біла хата"




Теги:вагітні, висока температура, виразки, атеросклероз, чай, Безсоння


Читайте також



Коментарі (0)
avatar