реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Пільговий газ

Наш постійний передплатник — 80-річний Іван Володимирович Адаменко, який має 56 років трудового стажу, учасник війни, має урядові нагороди, більше чотирьох разів обирався депутатом міськради, просить дати роз’яснення: «Через нашу газету хочу з’ясувати, яка кількість пільгового газу виділяється такій категорії людей. Поки ми жили із дружиною, я отримував пільгового газу 1051,9 куб. м у зимовий період і в літній — 36,6 куб.м. Коли дружина відійшла у вічність, мені зразу пільговий ліміт зменшили до 711,3 куб. м у зимовий період, у літній — 18,3 куб. м. Коли я залишився сам, я умовив дочку переїхати до мене жити, бо мешкати одному в такому віці дуже складно. Вона дала згоду, і я прописав дочку в себе. Одразу пільговий ліміт зменшили до 364 куб. м у зимовий період, у літній залишився 18,3 куб. м. Чи справедливо це?»

На це питання ми попросили відповісти начальника відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення Менської райдержадміністрації Наталію Собокар.
— Пільга на користування природним газом учаснику війни розраховується таким чином. Для учасників війни пільги надаються відповідно до статті 14 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», де передбачена 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в межах середніх норм споживання.

Норми споживання визначені Постановою Кабінету Міністрів України № 879 від 01.08.1996 року «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати».

У разі використання природного газу для побутових потреб:
- у розмірі 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, і додатково 10,5 кв. метра на сім’ю — 11 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр площі на місяць в опалювальний період;
- для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб (статті 12, 13, 14 і 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), в розмірі 42 кв. метри опалювальної площі на кожну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. метр на сім’ю — 11 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр площі на місяць в опалювальний період;
- у разі користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання — 9,8 куб. метра на одну особу на місяць;
- у разі користування газовою плитою за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 18,3 куб. метра на одну особу на місяць;
- у разі користування газовою плитою та водонагрівачем — 23,6 куб. метра на одну особу на місяць.

Статтею 51 Бюджетного кодексу України визначено коло осіб, які належать до членів сім’ї пільговика при наданні пільг: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни I групи та доглядає за ним, за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

Тобто, якщо ваша сім’я складається з непрацездатних осіб, то пільгова норма в опалювальний період становить:
1) для двох осіб:
Норма площі: 42 кв.м х 2 чол. + 21 кв.м = 105 кв.м.
Норма витрат газу: 105 кв.м х 11 куб.м (1155 куб.м — на опалення ) +18,3 куб.м х 2 (36,6 куб.м — на газову плиту) = 1191,6 куб.м.
2) для одної особи:
Норма площі: 42 кв.м + 21 кв.м = 63 кв.м.
Норма витрат газу: 63 кв.м х 11 куб.м (693 куб.м — на опалення) + 18,3 куб.м (на газову плиту) = 711,3 куб.м.

Якщо у складі сім’ї є працездатна особа, яка відповідно до законодавства не належить до членів сім’ї пільговика при наданні пільг, то пільгова норма становить:
Норма площі: 21 кв.м + 10,5 кв.м = 31,5 кв.м.
Норма витрат газу: 31,5 кв.м х 11 куб.м (346,5 куб.м — на опалення) +18,3 куб.м (на газову плиту ) = 364,8 куб.м.

У разі, якщо опалювальна площа вашого житла менша, ніж визначена за нормою, розрахунок проводиться з фактичної площі.
У міжопалювальний період пільга надається на користування газовою плитою та водонагрівачем (у разі наявності).

Бесідував Валерій МАГУЛА

Більше читайте в газеті "Сіверщина"



Теги:газ, Пільги, тарифи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar