реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Пільгові перевезення - знову обговорення

Проблеми пільгових автоперевезень окремих категорій громадян та шляхи їх вирішення обговорили учасники наради, яку 14 квітня провів заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, витрати автоперевізників за пільговий проїзд громадян компенсуються їм місцевою владою за рахунок субвенції з державного бюджету.

Разом з цим, Законом України „Про Державний бюджет України на 2016 рік” зазначена субвенція не передбачена. Не покладені повноваження здійснення виплат окремих пільг та компенсацій і на місцеві громади.

Через правову колізію в законодавчому полі соціально незахищені верстви населення, зокрема люди з обмеженими можливостями, учасники бойових дій, ветерани війни, чорнобильці, діти-сироти та інші, не можуть скористатися своїм правом на пільговий проїзд повною мірою.

Шляхи виправлення цієї ситуації шукали представники обласної влади спільно з автоперевізниками області.

Учасники наради підготовили пропозиції головам обласної ради, комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту та інфраструктури облради ініціювати на черговій сесії звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо фінансового забезпечення компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян на 2016 рік та прискорення процесу монетизації пільг.

Також обласна державна адміністрація вирішила звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією розробити механізм обліку пільгових перевезень (кількість пільговиків, які фактично користуються транспортом, вид транспорту, кількість поїздок тощо).

У свою чергу, районним державним адміністраціям, районним і міським радам запропоновано передбачити кошти для відшкодування перевізникам витрат, пов’язаних з перевезенням пільгових категорій громадян, які проживають на відповідних територіях.

Також місцевим органам влади рекомендовано розглянуто питання щодо зменшення розміру орендної плати за розміщення виробничих баз перевізникам, які провадять свою діяльність на відповідній території, до остаточного вирішення питання компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

«Ми маємо докласти спільних зусиль для збереження внутрішньообласної мережі автоперевезень, аби жителі кожного куточку нашого краю мали можливість доїхати до лікарні, школи та іншого життєво важливого місця призначення», — наголосив Сергій Сергієнко.

Він також поінформував учасників наради про заходи боротьби з нелегальними перевізниками, які вживаються облдержадміністрацією разом з місцевими органами фіскальної служби, Управлінням Укртрансінспекції та Головним управлінням Національної поліції в області.

Довідково: Станом на 01.01.2016 в області проживало 290815 осіб, які мають право на пільговий проїзд.

Витрати на компенсацію пільгових перевезень автомобільним транспортом окремих категорій громадян передбачені лише у 4 місцевих бюджетах, а саме:
- у Бобровицькому районі (178,0 тис грн);
- у Ічнянському районі (168,6 тис грн);
- у Прилуцькому районі (954,6 тис грн);
- у м. Чернігові (2971,0 тис грн).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації



Теги:пільгові перевезення, компенсації з бюджету, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar