реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Пікет за Україну

24 серпня у Новосибірську, біля будівлі Законодавчих зборів, поруч із пам'ятником українському письменнику Тарасові Шевченку пройшов узгоджений пікет на честь Дня Незалежності України.

Близько десяти осіб в одязі кольорів українського прапора тримали в руках плакати з написами "За вашу і нашу свободу", "Слава Україні" та зв'язки повітряних кульок жовтого і блакитного кольорів.

Як пояснили пікетувальники, вони хотіли висловити підтримку і солідарність з народом України у день національного свята. Ще один плакат закликав владу Росії звільнити українського режисера Олега Сенцова і громадського активіста Олександра Кольченка, засуджених російським судом за звинуваченням у тероризмі.

"Нормалізація відносин неможлива без прийняття політичного рішення, зокрема, звільнення політичних в'язнів, якими, без сумніву, є Сенцов і Кольченко. Оскільки вони є громадянами України, але вивезені з Криму і представлені, немов вони громадяни Росії і займалися там незаконною діяльністю", − повідомив один із учасників акції Іван Кондратьєв.

Ще один мешканець Новосибірська приніс на пікет копію сторінки з журналу "Дзвін", що вийшов у 1859 році. Його видавець Олександр Герцен, один із найбільш відомих критиків політики Російської імперії в 19 столітті, писав у редакційній статті про необхідність наділення України незалежною державністю, а її жителів − правом говорити рідною мовою.

"Я громадянин Російської Федерації, але в мені, як і в багатьох росіянах, є і частинка української крові", − заявив пікетувальник.

Акція тривала близько години, і під час її проведення стався один інцидент: перехожий, який відмовився представитися, нецензурно вилаяв учасників акції, погрожував фізичною розправою та заявив, що, на його думку, в Росії повинні відзначати тільки російські свята. Поліції на місці проведення пікету не було.

Відносини Росії з Україною та іншими західними країнами вкрай зіпсувалися за чотири роки − з тих пір, як Росія захопила контроль над Кримським півостровом і сприяла сепаратизму на сході України, де Москва здійснила пряму військову допомогу збройним сепаратистам у війні проти урядових сил України.

Україна проголосила свою незалежність 24 серпня 1991 року. До тих пір вона входила до складу СРСР. Державним святом ця подія стала з червня 1992 року.

Радіо Свобода (Москва)/Сайт «Кобза»



Теги:день незалежности, Сенцов, Новосибірськ, пікет


Читайте також



Коментарі (0)
avatar