реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Перший в Україні пам'ятник Софії Русовій відкрито у Ріпках

Біля Ріпкинської гімназії відкрито перший в Україні пам'ятник видатній просвітительці, члену Центральної Ради Софії Русовій.

Вона не мала жодної краплі української крові, але стала українською націоналісткою. І такою, що навіть викривала доньку Михайла Коцюбинського Оксану, заслану, за її словами, большевиками для розвідувальної діяльності.

Уродженка Олешні, Софія Русова стала відомою по всій Україні, розробивши методику дошкільного виховання на національній основі.

Першим, хто відкривав ім'я Софії Русової для чернігівців, був учитель Олешнянської школи, активіст товариства "Просвіта" Володимир Єрмак. Був він і на відкритті пам'ятника та на науково- парктичній конференції, на яку приїхали педагоги з Києва, Івано- Франківська, Тернополя.

Від тих перших, хто відроджував українські ідеї в нашому краї, говорив перший голова краєвого Народного Руху Валерій Сарана, який нині представляв обласне товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка.

Пам'ятник роботи скульптора Петра Пікуля був виготовлений на замовлення міської Спілки українок (головою тоді була Раїса Решетнюк) і переданий для встановлення вдовою Олекандра Лук'яненка, на подвір'ї якого він і зберігався.



Теги:національна педагогіка, чернігівська Просвіта, Софія Русова, Ріпки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar