реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Перша в світі вулиця Антонія Печерського відзначила свято вулиці

Вона знаходиться біля Антонієвих печер, тож логічно, що мешканці вулиці захотіли її назвати іменем цього святого земляка з Любеча. Замість попередньої назви – імені російського флотоводця Ушакова, який до міста жодного стосунку не має. Міська рада ухвалила таке рішення.

Але оскільки, з огляду на війну, міськрада відмовилася виготовляти нові таблички, підприємець і мешканка цієї вулиці Ірина Березинець зініціювала самостійне виготовлення табличок з новою назвою вулиці. Звісно, в затвердженому для всього міста дизайні. До речі, це вже друга вулиця, на якій люди самі міняють таблички – першою стала вулиця імені першого голови краєвого Руху Валерія Сарани.

Встановлення нових табличок на вулиці Антонія Печерського приурочили до дня пам’яті святого і свято вулиці розпочалося молебнем біля Іллінської церкви, яка стоїть біля Антонієвих печер. Отім хресним ходом пройшли до самої вулиці, де єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній Фірлей освятив таблички та помолився за перемогу України.

Господарі печер з Національного заповідника "Чернігів стародавній" провели екскурс в історію і квест для дітей. Мешканці вулиці зварили куліш, картоплю з маком, зробили фотосушку зі старих знімків Лесковиці – тамтешнього мікрорайону древнього Чернігова.

«Ця вулиця пережила облогу як одна сімʼя, а зараз святкує як одна сімʼя. Для перемоги і щастя потрібно, аби вся країна була такою родиною, як чернігівська вулиця Антонія Печерського,» - каже історик і захисник Чернігова Сергій Леп’явко.

«Разом з духовенством, істориками і мешканцями вулиці вийшло свято вулиці душевним і світлим» - каже вчений секретар заповідника Сергій Черняков. Він же дослідив, що це перша світі вулиця, що носить ім’я засновника руського чернецтва.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото Сергія Чернякова






Теги:Антоній Печерський, Чернігівська єпархія, перейменування вулиць, Ірина Березинець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar