реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Перезрілі кадрові зміни


На 13-е квітня у Новгород-Сіверському районі при владі залишилась команда Януковича. І якби на місцях ці «професіонали» працювали ефективно, то місцеві жителі не переймалися б тим, чому надто повільно (як на революційний період та агресію Росії) проходять зміни голів РДА та їх заступників.

Звичайно, на все потрібен час, який летить дуже швидко. Разом з тим, поки що діючі можновладці сповна вирішують його для вирішення особистих проблем і не надто стараються, щоб їх мала менше громада. Про це йшлося на форумі демократичних сил, який збирався у Новгод-Сіверському минулої неділі. Про деякі «досягнення старої владної команди досить емоційно говорили представники різних політичних сил та громадські активісти.

- Дійшло до того, що навіть власні кошти батьків, які вони здають на харчування дітей, виявляються заблокованими,- обурювалися присутні. – Ми підготували лист від депутатів міськради, від батьків з проханням розблокувати рахунки. Але для цього відомий у районі підприємець, який має певне відношення як до однієї з будівельних організацій, так і до влади, повинен виявити мудрість та виваженість і просто забрати наказ із казначейства. (Ситуація, як видно, виникла через судовий спір, де виграв підприємець і якому повинні виплатити борг). Тим більше, що вже є домовленість про те, що борги підприємству і без того погасять. Зате рахунки міськради розблокують.

Не йшли ще в жовтні.

Як пояснив присутнім недавній заступник голови РДА з гуманітарних питань, а нині заступник міського голови Павло Плотніков, проблеми з казначейськими рахунками були вже торік. У жовтні по рахунках все «стояло». У грудні трохи були їх «закрили». А потім у січні, лютому все «зависало»…

«Покращувачі» працювали так, бо ж результати нам нині всім відомі. Треба ж було акумулювати фінанси, щоб їх потім мільярдами могли Янукович, Пшонка та їм подібні вивезти до Росії (а нині купувати на них диверсантів, які вчиняють безлади в східних областях України).

Виходу із ситуації, яку створила команда попереднього Президента-втікача, діючі чиновники в районах не бачать. Мовляв, казначейство – це такий банк, яким управляє Київ і який регулює всі грошові потоки в державі. Проблема при нинішньому безгрошів’ї, коли і в казні грошей не залишилось, і податки забрали на два роки вперед, дійсно дуже складна. Але навіщо створювати ще й додаткові блокування рахунків, як це допустили у Новгород-Сіверському? Не випадково ж виступаючі говорили про те, що така позиція дуже схожа на звичайний саботаж.


А де ж моральна відповідальність?
Про неї говорив депутат райради, громадський активіст Борис Домоцький.
- Нечітко виражена позиція голови РДА Вячеслава Кауфмана дезорієнтує населення. Ми не розуміємо, кого підтримує Вячеслав Маркович. Про це свідчить і його виступ у райгазеті. І ще приклад. Тиждень тому дізнався: вчителі міста збираються страйкувати через те, що Уряд начебто знімає 20-відсоткову надбавку за вислугу. Я запевнив освітян, що цього не може бути. Я ж по 12 годин працюю в інтернеті, переконаний, що ні Яценюк, ні голова ОДА на таке не підуть. Хоч і є установка на рівні районів шукати можливості економії коштів. Але не таким же чином, щоб ущемити вчителів. Кому і чим вигідно розпускати такі чутки? Став розбиратися - виявилося, що вони «випливли» від фінансових керівників. Може це робилося спеціально, щоб вийшли вчителі, а потім їх зняти на камеру і подати картинку про те, що на кордоні з Росією незадоволення? Хіба це не натяки на сепаратизм? У цьому ж ряду і питання державної символіки. Державні прапори лише на кількох установах, а на решті?
Голова райорганізації ВО «Батьківщина», депутат райради Олена Мовчан, яка вела зібрання, закликала присутніх робити все для того, щоб не знижувати хвилю національно-визвольного піднесення, викликаного революцією гідності, завжди активно висловлювати свою позицію на різних заходах, через ЗМІ не лише для того, щоб змінити керівництво на місцях, а й систему, яка призвела до того, що влада відірвалася від народу, значною мірою стала злочинною. Олена Володимирівна також розповіла про те, як партії і громадські організації збирали продукти та інші матеріальні ресурси для підтримки військовослужбовців та прикордонників, закликала збирати гроші для закупівлі охоронцям кордону м*ясних продуктів.

І про номенклатурну колоду.

Не обійшлося також без закидів на адресу нинішніх посадовців, зокрема і тих, хто не побоявся прийти на форум: голови райради Олега Бондаренка та заступника голови Новгород-Сіверської міськради Павла Плотнікова. Першого депутати обрали головою вже після лютневих подій, хоч і був регіоналом. Другого затвердили депутати міськради. Хоч теж був у Партії регіонів і заступником голови РДА з гуманітарних питань. У нього найбільше допитувались, хто організовував поїздки бюджетників на антимайдан. Той відповідав, що цим займалась Партія регіонів. А РДА, виходить, ні при чому? Мабуть так, якщо депутати міськради обрали Павла Плотнікова на теплу посаду. Навчилися на Новгород-Сіверщині перетасовувати номенклатурну колоду. Хоч, як правильно зауважив один з виступаючих, попрацювати за принципом: «Ви мене не чіпайте, і я вас не чіпатиму» поки що діючому голові РДА навряд чи вдасться. Влада має бути змінена, а ті, хто вірою і правдою служили спочатку Кучмі, потім Януковичу – у першу чергу. Про це говориться і в листі, який надіслали з району активісти на адресу голови ОДА.

Учасники форуму запрошували на свій захід народних депутатів та представників обласної влади. З усіх запрошених там побував заступник голови облдержадміністрації Сергій Журман. Він щиро подякував жителям Новгород-Сіверщинии та інших районів області за ґрунтовну підтримку Збройних Сил і прикордонників. Зауваживши, що люстрацію треба проводити, але «не викидати» людей, «на смітник», як це робила попередня влада. Бо ж серед керівників і спеціалістів є дійсно професіонали, які просто опинилися не в той час і не в тому місці.

Є питання і щодо надання Новгород-Сіверському статусу міста обласного підпорядкування. У цьому нововведенні є як позитивні, так і негативні сторони. Жаль, що з цього питання не було попередньо проведені громадські слухання. Щодо вирішення кадрових питань, то вже є 17 погоджень на звільнення голів РДА. Тут чимало залежить і від громад, які відстоюють свою позицію. Планується скорочення 10 відсотків держслужбовців. Але поки що скорочуватимуть вакантні посади та ті, обов’язки яких переплітаються. Заступник голови ОДА детально відповів на запитання присутніх активістів. А на завершення форуму всі присутні дружно виконали Гімн України.

Валерій МАГУЛА



Теги:кадрові зміни, Борис Домоцький, Новгород- Сіверський, нова влада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar