реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Переслідування християн досягають рівня геноциду

Переслідування християн в деяких регіонах світу майже досягає рівня геноциду. Про це йдеться в дослідженні, проведеному за розпорядженням Міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта.

У проміжній доповіді, складеній комісією під керівництвом єпископа Труро Філіпа Маунтстівена, йдеться, що кожна третя людина на планеті виявляється жертвою переслідувань на релігійному ґрунті, повідомляє Інститут релігійної свободи.

У доповіді стверджується, що християни – найбільш переслідувана категорія віруючих.

У репортажі BBC вказується, що, за словами міністра Ханта, політкоректність частково винна в тому, що ця проблема не піднімається в ЗМІ та їй не приділяється належної уваги.

Автори доповіді говорять, що християн масово змушують їхати з рідних місць, в результаті чого християнство може бути повністю винищено в багатьох країнах Близького Сходу.

Наприклад, йдеться в доповіді, на даний момент християни складають лише 1,5% населення серед палестинців. В Іраку до 2003 року проживали 1,5 млн. християн, а на сьогоднішній день їх там залишилося менше 120 тисяч.

"Дані вказують не тільки на те, що християн переслідують у все більшій кількості країн, але також, що гоніння стають все більш жорстокими", – говорить єпископ Філіп Маунтстівен.

Він додав, що "в деяких регіонах переслідування християн за своїм масштабом і характером впритул наблизилися до рівня, що відповідає міжнародному визначенню геноциду за класифікацією ООН".

Міністр Джеремі Хант розпорядився провести це дослідження наприкінці грудня 2018 року, після того як в пресі вибухнув скандал навколо долі пакистанської християнки Асії Бібі, якій погрожували смертю, незважаючи на те, що суд визнав її невинною в образі ісламу.

Міністр вважає, що британський уряд просто проспав переслідування християн, але ця доповідь, а також нещодавні напади на церкви на Шрі-Ланці, пробудили всіх, викликавши неймовірний шок. В результаті серії нападів на церкви і готелі на Шрі-Ланці в Великодню неділю загинули 359 осіб, і понад 500 були поранені.

Доповідь також особливо відзначає ситуацію в країнах Центральної Азії, зокрема, на пострадянському просторі. Уряди цих країн, йдеться в доповіді, успадкували радянську практику стосовно будь-якої релігії та розглядають релігійні організації, в тому числі і християнські, як загрозу.

Переслідування християн в Центральній Азії приймає різні форми. Іноді деякі церкви просто забороняються – це зазвичай стосується п'ятидесятників і Свідків Єгови. Православні і католики піддаються менш серйозним переслідуванням, а протестантів місцева влада часто розглядає як потенційних західних шпигунів, йдеться в доповіді.

У Туркменістані були випадки, коли жінок, які перейшли в християнство з ісламу, викрадали та змушували їх виходити заміж за чоловіків-мусульман. У більшості країн Центральної Азії, як і в радянські часи, батькам заборонено приводити дітей в будь-яке місце, де відправляються релігійні обряди.

Коментуючи висновки доповіді, глава Ради британських євреїв Марі ван дер Зиль сказала, що євреї часто піддавалися репресіям і тому добре розуміють складну долю християнських громад, які опинилися в подібній ситуації.

"Чи то авторитарні режими або нетерпимість, що ховається за нібито релігійними переконаннями, подібні доповіді нагадують нам, що у світі безліч місць, де християни стикаються з жахливим рівнем насильства, знущаннями і утисками", – сказала вона.

Остаточна доповідь буде опублікований цього літа, а зараз доступний текст попередньої версії.

Як повідомляв ІРС, у квітні 2019 року Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) опублікувала свою нову доповідь, в якій заявила, що Росія знову заслуговує на статус "країни особливої ​​стурбованості", а також на введення нових санкцій за утиски релігійної свободи на окупованих територіях України – в Криму і на Донбасі.
Інститут релігійної свободи



Теги:переслідування християн, Інститут релігійної свободи, геноцид


Читайте також



Коментарі (0)
avatar