реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Перенести міністерства з Києва у регіони!

Всеукраїнське об'єднання Свобода пропонує перейняти європейський досвід і перенести міністерства з Києва в обласні центри.

Народний депутат від Свободи Михайло Блавацький вважає, що це допоможе позбавити столицю від навантаження на міську інфраструктуру, а регіонам дасть поштовх до розвитку, пише Взгляд.

"У Києві сильно роздутий бюрократичний апарат, який треба б скоротити на 40-50%, перекинувши чиновників разом з їх відомствами на периферію. Це посилило б обласні міста, дало б поштовх до їх розвитку, так як разом з міністерствами туди прийшло б додаткове фінансування . Якісь місцеві фахівці були б працевлаштовані", - заявляє Блавацький.

Наприклад, свободівець пропонує перенести Міністерство екології та природних ресурсів у Львів.

"На заході України вистачає місць з екологічними проблемами. Зараз у Трускавці, Бориславі пожинають плоди інтенсивного нафтовидобутку. Відпрацьовані свердловини сочаться нафтою. Держагентство лісових ресурсів зайнялося б проблемою Карпатських лісів. Туристичний центр Львів підійшов би й для держагентства туризму й курортів", - вважає Блавацький .

На думку нардепа, Луганськ би підійшов для Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Полтава чи Кіровоград - для сільськогосподарського відомства.

Для того щоб реалізувати ці плани необхідно прийняти відповідне рішення на законодавчому рівні, зазначає депутат. Також він не вважає проблемою знайти відповідні будівлі в обласних центрах.

"Вистачає порожніх приміщень, які колись належали промисловим підприємствам або військовим відомствам. Є серйозні будівлі, побудовані ще за часів Австро-Угорщини. А в самому центрі Донецька є колишнє Міністерство вугільної промисловості УРСР. Може прийняти Мінпромполітики. Як варіант для нього - Дніпропетровськ", - цитує Взглаяд депутата від Свободи.

"У Києві залишити хіба що Адміністрацію президента й Міністерство зборів і доходів. У Європі до такої політики вже давно прийшли. Пора б і нам", - резюмує Блавацький.

***

Подібна система існує в Німеччині. Там, незважаючи на те, що Берлін - столиця, зосереджені не всі міністерства. Наприклад, в ході тривалих переговорів щодо умов перенесення столиці з Бонна до Берліна, Бонну вдалося залишити на своїй території більшість федеральних міністерств, а також цілий ряд головних найважливіших федеральних відомств (наприклад, федеральну рахункову палату). Схожа ситуація й в судовій системі. Вища судова інстанція Федеральний суд юстиції знаходиться в Карлсруе, Федеральний адміністративний суд у Лейпцизі, а Федеральний суд з трудових спорів, Федеральний громадський суд і Федеральний фінансовий суд - у Мюнхені.

Відголос



Теги:свобода, Київ, адміністративна реформа


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Ця заява суперечить позиції партії щодо унітарності нашої держави. Правильним було б прибрати з Києва загальнодержавні установи до новоствореного адмінцентру в рамках адмінреформи. Це теж міжнародна практика.
avatar
2
лучше бы Свобода выполнением предвыборных обещаний занялась, а то общественная сеть Опора проведя исследование оценила их работу в парламенте на 2 балла по 5-бальной шкале! кстати, самый высокий бал, не смотря на то что Опора  - антикоммунистическая, получили коммунисты - 4.
avatar