реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарх Філарет у Луганську:"Москва не є Руссю!"

Москва не є ні Руссю, ні центром православ'я. Про це повідомив під час свого візиту до Луганська Патріарх УПЦ КП Філарет, повідомляє Православний Оглядач з посиланням на Полеміку.

Видання повідомляє, що Патріарх Філарет зазначив, що Росія починає святкування Хрещення Русі 24 липня, в день пам'яті княгині Ольги, в той час як вся Україна буде відзначати 1025-річчя Хрещення Русі 26 липня.

«Ми хочемо, щоб це свято не викликало ворожнечі на Україні. Для того, щоб не було протистояння, ми всі разом, всі церкви, 26 липня в палаці «Україна» будемо присутні на урочистій церемонії. А вже після неї кожна церква відзначатиме окремо. Росія ж порядком свого святкування хоче ще раз підкреслити, що Москва - центр святкування хрещення Русі, а Київ - це периферія, так само як і Мінськ. Росія хоче все показати, що Москва - центр православ'я», - наголосив Предстоятель УПЦ КП.

Патріарх заявив, що своїми діями Москва спотворює історію, тому що, коли хрестили Русь, Москви взагалі ще не було.

«Москва - це не Русь, це угро-фінські племена, а не слов'яни. УПЦ КП хочуть дискредитувати, бо ми виступаємо за правдиву історію, а не викривлену, яку переробила в 18 сторіччі Катерина Друга, щоб підкреслити, що Москва - центр імперії. Але територіальних імперій більше немає, є імперії грошові та інформаційні. Останньою імперією був СРСР, але його більше немає. Не можна відродити те, чого вже немає», - резюмував патріарх.

Також він зазначив, що українська православна церква не має нічого проти московського патріархату. «Ми не виступаємо проти Росії, але ви (Росія - ред.) будьте своєю країною, що не втручається в справи нашого народу, ми окремий народ», - сказав Святіший Патріарх Філарет.

Раніше Полеміка повідомляла, що настоятель храму-каплиці святих богоотців Іоакима і Анни в честь загиблих шахтарів (м. Ровеньки), редактор єпархіальної газети УПЦ (МП) "Православ'я Луганщини" Олександр Авдюгін заявляв, що «якщо керівники Луганської області Володимир Пристюк та Валерій Голенко зустрінуться з главою УПЦ КП патріархом Філаретом, то вони образять почуття віруючих УПЦ МП».

На зауваження, що церква відділена від держави, і чиновники з обов'язку служби повинні зустрічатися з представниками різних конфесій, отець Олександр відповів: "Вони можуть зустрічатися хоч з католиками, хоч з буддистами, хоч з мусульманами, але не з людиною, яка знищує православ'я".

Також видання нагадує, що цими днями вірні УПЦ (МП) в Луганську просили вибачення у російського покійного царя Миколи II і молилися про скасування візиту Патріарха Філарета.

Вочевидь, що Бог їхню молитву не вислухав (згідно Євангелія, Господь вислуховує молитви праведних), оскільки 19 липня 2013 року Патріарх Філарет успішно прибув на Луганську землю.

Православний оглядач



Теги:патріарх Філарет, Русь, Київський патріархат, Луганськ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar