реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО ІЛАРІОНА ЄПИСКОПА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НІЖИНСЬКОГО

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Улюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво,
боголюбні браття і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Цими радісними словами сьогодні ми знову вітаємо один одного і знову пасхальна радість переповнює наші серця.

Господь Ісус Христос зцілив нашу людську природу, вражену гріхопадінням прабатьків Адама і Єви. Своїм славним Воскресінням Спаситель переміг смерть і дарував нам життя вічне з Богом у Царстві Небесному.

Воскреснувши з мертвих, Господь дарує нам нове життя, яке являє нам свято Пасхи. Це нове життя подається кожній віруючій людині в день її хрещення, в день, про який говорить святий апостол Павло: «Ми поховані з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і ми в оновленому житті ходити почали» (Рим. 6, 4). Нове життя – є жива віра в Господа нашого Ісуса Христа, яка супроводжується участю у таїнствах і церковних богослужіннях, виконанням заповідей Євангельських і молитвою, милосердям та любов’ю до ближніх.

Пасха означає перехід від смерті до Життя, від землі до Неба. Апостол Павло говорить: «Пасха наша, Христос, за нас у жертву принесений» (1 Кор. 5, 7), тому жодна людина не може увійти до царства Божого без Христа і без спасительних таїнств Церкви. Бути православними християнами ми можемо, тільки віруючи «у Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву», яку заснував і утвердив Сам Господь. Тільки в Церкві ми приймаємо Святе Хрещення, знаходимо можливість каятись у своїх гріхах, отримуємо благословення на шлюб і інші життєві починання. Але саме головне – тільки в Церкві звершується Таїнство Євхаристії – причастя Тіла і Крові Христових. І особливо яскраво і чітко саме у ці пасхальні дні відкривається віруючим перебування воскреслого Христа в Його Церкві, коли не перестають лунати пасхальні святкові піснеспіви і ми єдиними устами проголошуємо: «Воскресіння Христове бачивши, поклонімось Святому Господу Ісусу…». І вже сьогодні в нашому земному житті ми маємо можливість прилучитися до Істини і благодатних дарів Святого Духа, які в повній мірі будуть явлені у Царстві Божому.

Здається, що сьогодні, коли радіють небо і земля, неможливо не почути благу вістку про Воскресіння і не повірити їй. І все більше людей приходять на Пасху у православні храми і вирішують розпочати нове життя з Богом і для Бога. Проте, як і раніше, (і так буде до кінця часів) християни живуть у світі, який не приймає слова Божого, відкидає завіт Бога. Найважливішими у людському житті цей світ проголошує власні «цінності» – силу і владу, багатство та егоїзм. Як часто і ми, християни, піддаємося цьому духові світу, забуваємо про всі ті блага, які подає нам Господь! Нехай Воскресіння Христове оживить наші серця, навчить нас любові до Бога і людей, зробить все наше життя свідченням нашої віри. Будемо пам’ятати слова Апостола: «Ви не чужі і не пришельці, а співгромадяни святим і свої Богові» (Еф. 2, 19).

Будемо намагатись поділитись пасхальною радістю з усіма, хто нас оточує, творячи діла милосердя і любові. Будемо намагатись зберігати нашу радість Воскресіння у всі дні нашого життя, навіть тоді, коли терпимо спокуси і скорботи. Будемо боротись зі своїми немочами і пристрастями, знаючи, що цього від нас очікує Христос.

Торжество Святої Пасхи нагадує і про те, наскільки уважно ми самі повинні піклуватись про свій духовний благоустрій. «Воскреснувши з Христом, – виголошує святитель Григорій Богослов, – і ти зробився новим творінням, створеним на діла благі, нехай оновиться у тебе все життя, нехай оновляться у тебе всі шляхи твоєї діяльності: так оновлюється людина, так вшановує день духовного оновлення». Нехай в серцях наших нині, у цей святковий час, оселяться «праведність і мир у Святому Дусі» (Рим. 14, 17); нехай труди наші стануть добрим свідченням вірності до свого покликання – адже ми, за вченням апостола Павла, «створені у Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми виконували» (Еф. 2, 10).

У ці пасхальні дні, у дні свята перемоги життя над смертю, сердечно вітаю боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вітаю зі Світлим Христовим Воскресінням православних братів і сестер Московського Патріархату в Чернігівській та Ніжинській єпархіях, а також всіх християн і весь наш побожний український народ, який проживає на славній, святій Чернігово-Сіверській землі – Христос воскрес!

Нехай подасть нам Господь мир і радість, нехай збереже Церкву Свою Святу від усякого зла. Нехай віра, надія і любов супроводжують Вас у всі дні життя Вашого.

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами по всі дні до кінця віку! Амінь.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ІЛАРІОН

ЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ

ПАСХА ХРИСТОВА

2010 р. м. ЧЕРНІГІВ




Теги:пасха, Чернігів, пасхальне послання, єпископ Іларіон, Христос, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar