реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Освячено унікальний іконостас унікального храму

Парафія єдиного в Україні храму, освяченого на честь святих мучеників Чернігівських Михаїла і Федора, відсвяткувала своє престольне свято.
3 жовтня Православна Церква відзначає пам’ять мучеників та сповідників Михаїла, князя Чернігівського і боярина його Федора. Саме цього дня своє престольне свято відзначала чернігівська парафія єдиного в Україні храму, освяченого на честь цих святих мучеників. На запрошення єпископа Чернігівського і Ніжинського Іларіона розділити духовну радість віруючих приїхав єпископ Васильківський Євстратій, секретар Священного Синоду та голова Інформаційного управління Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Під час богослужіння преосвященнійшим владикам співслужили настоятель храму протоієрей Олег Сіренко, секретар єпархії протоієрей Роман Кіник, благочинний Корюківського благочиння протоієрей Тарас Баїк та духовенство храму.

Перед початком Божественної літургії відбулося освячення іконостасу. Хоча іконостас був встановлений раніше, але останні роботи з іконопису були завершенні зовсім недавно.

Богослужіння цього дня у храмі прикрашав спів двох хорів – архієрейського та храмового, які антифонно, тобто почергово славословили Бога.

Із словом благовістя до віруючих звернувся єпископ Євстратій. Основною думкою проповіді владики була наступна: «Ми всі покликані до святості, до уподібнення святим у їхніх подвигах, святості та єднанні з Богом». «Святкування, які ми звершуємо, не стільки потрібні святим, скільки вони потрібні нам. Саме наше слово «свято» означає те, що належить до святості, тобто це день, в який ми не просто відпочиваємо, а в який ми маємо наближатись до святості, робити справи, які роблять нас ближчими до святості, тому ми і звершуємо пам’ять святих. Церква кожного дня згадує пам’ять святих. Не для того тільки, щоб їх прославити, бо яка може бути більша слава за ту, яку вони мають у Царстві Небесному, перебуваючи з Богом. Ми прославляємо святих не стільки, щоб їм додати слави, скільки для того, щоб навчитися від них святості» - завначив архіпастир. На завершення владика Євстратій закликав молитися Богу, щоб Він подав благодать, яка укріпить людей на шляху до святості: «Святкуючи день пам’яті святих мучеників Чернігівських князя Михаїла і боярина його Федора, святкуючи освячення цього іконостасу попросимо, щоб Господь по молитвах святих подав і нам силу завжди і у всьому бути вірними Богу і жити не просто в середньому, теплохолодному стані, а дійсно запалитися і горіти вогнем живої віри, прямувати все своє життя до святості і досягати її в Царстві Небесному».

Також у цей день було представлено віруючим Акафіст святим мученикам Михаїлу і Федору із їхнім житієм, який було видано з благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета видавничим відділом Чернігівської єпархії. Автором і упорядником Акафісту став секретар єпархії протоієрей Роман Кіник.

Цього ж дня єпископ Іларіон провів невелику екскурсію для владики Євстратія по храмах Чернігова, зокрема архіпастирі відвідали кафедральний храм святої великомучениці Катерини, храм святителя Феодосія Чернігівського, що знаходиться в єпархіальному управлінні та ін.

Довідка
Будівництво храму святих мучеників Михаїла князя Чернігівського і боярина його Федора розпочалося у 1801 році поруч з будинком наказного гетьмана Павла Полуботка. Але, у зв’язку із фінансовою скрутою, спорудження церкви завершилося лише у 1806 році. Освячення храму Михайла і Федора відбулося у 1808 році. Відтоді церква кілька разів перебудовувалася і відповідно змінювала свій вигляд. Спочатку вона була споруджена у стилі класицизму з елементами бароко. У другій половині ХІХ ст., внаслідок реконструкції, церкві надано візантійського зовнішнього вигляду. У радянський період церква була зачинена. Храм повернуто церкві наприкінці ХХ ст. У 2008 р. ніжинський майстер О. Кошель створив для храму новий іконостас у золотаво-білих кольорах.

Прес-служба Чернігівської єпархії




Теги:єпископ Євстратій, Чернігів, Чернігівська єпархія, єпископ Іларіон, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar