реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Партизанське село Жукля вигнало наволок Московського патріархату. Фотозвіт

Марії Архипенко не спалося -- до трьох годин ночі боліли зуби. Але о четвертій розбудила перелякана внучка:" Бабусю, хтось нашу церкву ламає!". І дійсно -- серед ночі, як злодії, приїхали священики УПЦ Московського патріархату і стали виламувати двері Покровської церкви, яка рішенням громади перейшла до Київського патріархату.

Люди збіглися швидко і не дали злодійству розперезатися. Тоді один з них прив"язав себе до дверей, решта стали стіною біля входу в храм. Серед окупантів помічені прес-секретар Чернігівського єпархіального управління о.Захарій, благочинний Корюківського району, якісь люди з Прилук, що їх прислав єпископ Ніжинський та Прилуцький УПЦ МП Іриней. До речі, в чужу єпархію. Найбільш красномовними були буйні "казачкі", на одному з яких футболка:" Слава России" За веру, царя и Отечество!". Він розпізнаний як керівник харківського відділення Євразійського Союза молодьожі. Тому й правильно селяни розказували:" Понаїжджали тут кацапи!" Нетолерантно, звичайно, але правдиво. Коли я підійшов до "канонічєскіх", пахнуло перегаром, подумав, що здалося. Аж ні: дядьки стали кричати:" Ви думаєте -- ми за спирт церкву продамо?!". Виявилося, що в прибулому автобусі дійсно наливали. Я став соромити приїжджих жінок, а ті:"А ми пазамєрзалі!".

Настоятель храму о.Ілля Бідняк до церкви потрапити не міг. Все село стояло на дорозі біля свого храму, а приїжджі -- блокували вхід та виставили біля лавочок плакати, серед яких найбільш колоритним був такий:" Украинский патриархат -- выдумка фашистов националистов!". Для партизанського села, яке било фашистських окупантів, це було досить образливо.

Першими не витримали баби -- вони пішли сідати на лавочки і попутно повалили плакати. Та викинули їх на дорогу. Чоловіки вже відсидітися не могли і попри кордон міліції по одному повитягували блокувальників і повикидали на траву. Один із священиків Московського патріархату знайшов оригінальний спосіб захисту церкви -- застосував газовий балончик! Московська "благодать" і "канонічність" так і поперла...

Я бачив немало релігійного протистояння, але щоб священика викидали як шкодливого кота за руки й ноги, а все село аплодувало -- таке я бачив вперше. Мова йде про козилівського священика, який "окормляв" і Жуклю -- за один тільки приїзд та похорон вимагав 150 гривень на бензин! Жадность фраєра погубила...

Таким чином селяни очистили вхід до своєї церкви. Божественну Літругію відслужив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон, який у проповіді привітав село зі звільненням від московської облуди і закликав не проклинати окупантів, а молитися за просвітлення їх сердець. До причастя приступили 15 селян, серед яких було семеро дітей. Церква зітхнула і зажила нормальним життям.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фотографії Олександр ЯСЕНЧУК

Зустріч єпископа Чернігівського та Ніжинського УПЦ Київського патріархату Іларіона громадою с. Жуклі

Блокування храму священиками Московського Патріархату

Плакат "защітніков канонического православия"

Розблокування храму селянами

"благодатный" кулак о. Захарія (МП)


кепка

патлатий "защітнік" московської церкви

"Заспокоєння буйного"




Владика Ілларіон спостерігає за волевиявленням громади

Жуклянці: що з нашою церквою?


Обличчя московського патріархату

Обличчя московського патріархату-2

Московські окупанти - за територією церковного подвір'я

"Ми єщьо встретімся!"

"Благодатные цепи" МП

Проповідь владики

Святе причастя

Громада після служби









Коментарі (0)
avatar