реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Пам’ять про жертви Корюківської трагедії 1943 року вшанують на державному рівні(оновлено)

21 жовтня 2011 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про вшанування пам'яті жертв Корюківської трагедії під час Другої світової війни» - найбільшого масового знищення початку березня 1943 року місцевого мирного населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Адже донесення правди про жертви двох тоталітарних режимів до широкого загалу, замовчувану десятки років офіційною владю, добивалися як корюківчани, так і громадськість Чернігівщини.
Шкода, що Корюківська трагедія не об'єднала партію влади і опозицію. Цим розвіяно міф про більш-менш одностайне сприйняття і ставлення в Україні різних політичних сил до перемоги СРСР та жертв Другої світової війни.

Судіть самі.


Із стенограми засідання Верховної рад України від 21 жовтня 2011 р.


Веде засідання Голова Верховної Ради України В.М.Литвин
12:02:18

Шановні народні депутати! Тепер пропонується вашій увазі проект Постанови про вшанування пам'яті жертв Корюківської трагедії під час Другої світової війни. Цей проект Постанови внесли ваші колеги Литвин, Мартинюк і Томенко. Комітет опрацював. Це те питання, яке потребує відповідного реагування з боку Верховної Ради. Тим більше, що є і указ Президента, і є рішення Кабінету Міністрів. Ми повинні, мабуть, цю тему.
Тому, шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію комітету про прийняття проекту Постанови в цілому, з урахуванням пропозицій, з урахуванням пропозицій, з урахуванням пропозицій комітету. Я розумію, що ви підтримаєте. Я розумію все, я прошу вас.


Підсумки голосування на підтримку постанови:
За-265, Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 102.

Фракція Партії регіонів дала за постанову 168 карток нардепів з 193, БЮТ – «Батьківщина» – 12 (з 103), НУ-НС – 8 (з 66), КПУ - 25 (з 25), позафракційні – 13 (з 23), група «Реформи заради майбутнього» - 20 (з20), фракція блоку Литвина – 19 (з 19).

Як же голосували за цю постанову нардепи, як кажуть в народі, закріплені за Чернігівщиною?

З фракції Партії регіонів не голосували за постанову добре відомі на Чернігівщині нардепи-регіонали Андрос С.О., Бут Ю.А., Прутнік Е.А.

І навпаки, представники з фракції БЮТ - «Батьківщина», яка фактично бойкотувала голосування, цю постанову підтримали нардепи Дубіль В.О. та Корж В.Т.

Підтримали постанову також нардепи Ляшко О.В., Плющ І.С., а картка позафракційного нардепа Куровського І.І. під час голосування була відсутня.

Сергій Соломаха


ПОСТАНОВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ


Про вшанування пам'яті жертв Корюківської трагедії під час Другої світової війни


1-2 березня 1943 року у місті Корюківка Чернігівської області німецько-фашистські загарбники одночасно знищили близько 7 000 мирних мешканців. У матеріалах до Нюрнберзького процесу Корюківську трагедію визначено як найбільше масове знищення місцевого мирного населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Розправа над безневинними людьми у Корюківці за кількістю жертв перевищує білоруську Хатинь, чеське Лідице, французький Орадур.

Верховна Рада України постановляє:

1. Вшанувати на державному рівні пам'ять жертв трагедії у місті Корюківка Чернігівської області.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у місячний термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо вшанування у 2013 році на державному рівні 70-ї річниці Корюківської трагедії та затвердити план відповідних заходів;
вивчити питання про можливість створення у місті Корюківка Чернігівської області Меморіального комплексу з вшанування пам'яті жертв німецько-фашистських загарбників.

3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України спільно з Українським інститутом національної пам'яті організувати підготовку тематичних теле- і радіопередач, присвячених згаданим трагічним подіям, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з 70-ю річницею трагедії у місті Корюківка Чернігівської області.

4. Запропонувати Чернігівській обласній державній адміністрації забезпечити проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам'ятних знаках жертвам Корюківської трагедії.

5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності, Комітет Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України
В.ЛИТВИН


м. Київ, 21 жовтня 2011 року № 3965-VI





Коментарі (0)
avatar