реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

П’ять копійок: проблема Красної площі була цілком передбачуваною

Сьогодні багато хто пише на тему реконструкції Красної площі в місті Чернігові: дуже багато думок з приводу того, що сталося і що можна було зробити. Як то кажуть, додам свої «п’ять копійок»...

Що таке клінкер

Відразу скажу, що з темою виготовлення цегли знайомий не з чуток та інтернету – деякий час працював на цегельному заводі в Ріпкинському районі і виробляв цеглу своїми руками.

Щодо «клінкеру», то це слово прийшло до нас з німецької і, фактично, означає камінь для бруку. Від звичайної керамічної цегли він відрізняється складом глини, з якої зроблений, добавками, які в цю глину додані та значно вищою температурою випалу. Саме через більш високу температуру випалу в цеглі зникають включення або пори, через що і забезпечуються чудові експлуатаційні характеристики: підвищена міцність на стиск і вигин; низький коефіцієнт водопоглинання; висока морозостійкість. Вся ця загальна інформація буде потрібна для подальшого розуміння суті проблеми.

В чому ж полягає проблема

Ті, хто прийшов на День міста поглянути на відновлену Красну площу, мимоволі порівнювали старе і нове мощення. І, треба зазначити, що це порівняння було не на користь старого клінкеру. Різниця в розмірі цегли, нерівномірність та значна ширина зазорів між цеглинами, різнобарв’я самих цеглин робили центральну частину площі менш охайною ніж проїзди, мощені новою цеглою. Дехто почав говорити про «криві руки майстрів», про те, що так було зроблено навмисне, щоб потім переробити і заробити на цьому.

Щодо самої проблеми. Скажемо так, її було видно вже на самому початку укладання старого клінкеру. Відразу після мощення декількох десятків рядків було зрозуміло, що клінкер на площі рівним, як, наприклад, плитка на тротуарі, не буде! Про це йдеться у сюжеті, який зробив Олег Головатенко на ВВ ще наприкінці червня 2019 року.
І проблема полягає не в підготовці основи під клінкер, як пишуть деякі активісти – основа була виготовлена нормально. Проблема має, як мінімум, дві складові.

Перша складова проблеми – в самому клінкері! Справа в тому, що Красну площу було мощено ще у довоєнні часи, а потім клінкер неодноразово перекладалася. Під час розбирання площі у 2019 році фахівці нарахували на ній зразки цегли з півтора десятка заводів! Якщо додати, що за технологією виготовлення клінкер має значні допуски і, до того ж, це була цегла різних часів виготовлення коли ці допуски також були різні, то зрозуміло, що не варто було очікувати, що розміри та колір цеглин будуть однаковими.

Заміри показали, що розміри різнилися як по довжині, так і по ширині та висоті. Якщо б мова йшла, наприклад, про мощення цією цеглою пішохідної доріжки, то тут би проблем не було. Перепади розмірів на невеличкій ділянці не так би різали око. Але викласти рівненько величезну площу з некаліброваної цегли мабуть, було неможливо.
Ті ж Костянтин Ягодовський та Сергій Леп'явко в сюжеті Олега Головатенка намагалися вимостити з цегли невелику ділянку площі. Але, навіть десяток цеглин викласти рівно не змогли!

Друга складова проблеми, яка вплинула на якість мощення – нестача нормальної якісної цегли. Багато хто наголошував, що реально замостили старим клінкером лише 2-3 тис. квадратних метрів. І це можна було зробити красиво і якісно, відкинувши цеглу, яка не відповідала стандартам. Але, громадські активісти взяли владу на «слабо» – і тепер ми отримали криве «футбольне поле» зі старого клінкеру. Хоча, є також плюс – на майбутнє маємо під 600 тис «історичних» цеглин, які, можливо, колись будуть використані для оздоблення міста.

Трохи арифметики

Ті, хто закидає управлінню ЖКГ, що проблему можна було б вирішити шляхом сортування, калібрування та чищення цегли, мабуть, не рахували, скільки часу займуть такі роботи. Треба відразу наголосити, що влада поставила завдання завершити реконструкцію Красної площі до Дня міста. Затягувати ремонт площі на два роки було неможливо, адже насправді, Красна площа – це частина головної магістралі Чернігова, перекриття якої впливає на його життєдіяльність.

А тепер порахуємо. В середньому, розмір однієї цеглини складає 0,21м х 0,06м х 0,10м. Тобто, площа верхньої частини цеглини – 0,21х0,06=0,0126 м2. Для мощення 7200 м2 площі потрібно мати, як мінімум: 7200 м2 : 0,0126 м2 = 571429 цеглин. Якщо на чищення та сортування однієї цеглини витрачати хоча б 2 чол/хв, це займе 1142858 чол/хв, або 19047 чол/год, що при 8-годинному робочому дні складає 2380 робочих днів. Бригада з 20 чоловік мала б працювати над сортуванням та очисткою цегли як мінімум, 119 днів, а це, майже 4 місяці!

Той, хто каже про волонтерів, мабуть ніколи не працював на виробництві! Тут тобі і техніка безпеки, і спецодяг, і багато чого іншого. Навряд чи привести клінкер до ладу було б можливо під час толоки.
Не забуваємо і про фінансування. При підвищених вимогах до чищення та калібрування цегли треба було планувати не реконструкцію площі, а її реставрацію. А це вже, зовсім інший порядок цін, інші обсяги робіт та інший час на їх виконання.

Два слова про гранітне мощення

Мабуть, далеко не всі знають, але спочатку планувалося проїзну частину навколо Красної площі вимостити гранітною бруківкою. На диво, деякі активісти виступили проти такого мощення, лякаючи владу підвищеним травматизмом, аваріями та іншими проблемами. Розповідали такі жахи, що прямо диву даєшся, як та бідна Європа, де гранітом укладено більшість старих площ міст, тільки і виживає!

На відміну від клінкеру, гранітне мощення – вічне. Свого часу клінкер було зроблено на заміну дорогому гранітному каменю. Термін служби клінкеру, виготовленого в старі часи – 100 років. Фактично, цегла на Красній площі вже майже відпрацювала своє. А от, скільки прослужить нова цегла, якою вимостили проїзну частину – сказати важко бо ще немає і 20-річного досвіду її експлуатації.

Звичайно, швидкість руху на гранітному мощенні, як і на клінкері, і у пішоходів, і у автомобілів – значно менша, ніж по асфальтобетону. Не дарма той же проспект Миру, вулиця Шевченка, Гетьмана полуботка, Івана Мазепи та інші, колись були мощені клінкером, але тепер, поверх клінкеру вкладено асфальт. І це, як для магістральних вулиць, мабуть правильно. Інша справа – центральна площа міста. Проводити тут ралі навряд чи хтось планує. А от естетично і практично проїзди з граніту суттєво б вигравали. В Європі, наприклад, для автотранспорту за умов дорожнього покриття з граніту існують обмеження до 20 км/год.

П.С.
Існуюча сьогодні в Чернігові демократія, мабуть, неприйнятна в питаннях будівництва. Тут мають діяти чіткі норми та правила зв сПокладатися на думку громади тут не варто, хіба що для того, щоб уникнути подальшої відповідальності. Але, навряд чи те, що буде зроблено таким чином, буде виглядати красиво.
Відповідальність на себе мають брати проектанти, будівельники та інші фахівці, які власними руками будують місто. При цьому випробувати тих фахівців потрібно на невеликих об’єктах. Довіряти ж розробку і технічний супровід тієї ж Красної площі можна було лише фахівцям з досвідом проведення аналогічних робіт. І лише досвід фахівців, підкріплений їх практичними здобутками може переконати широкий загал активістів, які завжди мають свою власну думку.

Щодо майбутнього Красної площі, то перекладання клінкеру, хоча і не таке дороге, як ціна всієї реконструкції, але в найближчі років 10-15 повторювати його не варто. Загальний вигляд площі покращився, а те, що реконструкція не виправдала очікувань містян, скоріш за все – витрати демократії, і це треба прийняти як належне, зробивши певні висновки на майбутне.

Ігор ГРИЩЕНКО



Теги:Красна площа, Чернігівська міська рада, Ігор Грищенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar