реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Озеро рятують деревами

Колись озеро Бистриця біля селища Макошине Менського району було півкілометровим у довжину, а зараз – метрів 60.

Місцеві жителі вирішили його рятувати. Науковий співробітник Інституту фізики Володимир Красноголовець підказав ідею: насадити довкруг дерева, які й триматимуть рівень ґрунтових вод. Але це мають бути виключно дерева листяних порід.

Саджанці безкоштовно надали макошинцям у Сосницькому лісництві. Це горіх, сосна, береза, абрикоса. І тепер біля тисячі деревцят оточили озеро. Сосну висаджували в інших місцях селища – близько 400 штук однорічних саджанців надав ще односелець Михайло Подрез. Найважче було пробурювати дірки для саджанців. Розповідає ініціатор справи Микола Охонько: «Ямки під вербу довелося крутити буром, а земля в низині важкого механічного складу. Взяв я бур, пробурив 2 лунки і, зрозумівши, що на брата потрібно зробити десь по 60, я взяв до рук телефон. Ото дієвий інструмент… Оголосивши про початок флешмобу “Зроби 5 лунок біля Бистриці”, я почав телефонувати кожному односельцю, який був у телефонній книзі. Люди мене зрозуміли і під вечір всі живці були посаджені і политі».

Вже цілий гайок з’явився. Доки не було дощів – його двічі полили. Встановили огорожу, щоб корови і гуси (навіть вони шкодять маленьким саджанцям!) не попсували. У планах ентузіастів – зробити на березі озера парк, поглибити озеро та запустити туди рибу.

На фото: роботу ентузіастів координував лісничий Віктор Шиш.
Фото з сайту «Менщина».

"Голос України"



Теги:Макошине, Менщина, зневоднення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar