реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Осіння депресія: як уникнути?

Депресії не перешкоджають ні вік, ні стать

Осінь, за логікою речей, - час емоційного спаду. Після літніх радощів, відпустки, відпочинку і нових знайомств людина емоційно виснажується, і як результат - депресія. Проте це зовсім не означає, що всі поголовно мають впасти в цей стан: усе залежить від психологічних особливостей особистості. Крім того, депресія прямо пов'язана зі ставленням людини до дійсності: чим реальніше вона оцінює себе, свої почуття, можливості, цілі, які вона перед собою ставить, тим менша ймовірність, що така людина впаде в депресію. Можна сказати, що депресія виникає через незадоволення людиною своїх потреб.

- Основними ознаками депресивних станів (саме їх, тому що власне депресія - це серйозне захворювання, що супроводжується порушенням усіх психічних і навіть тілесних функцій людини) є апатія, пригнічений стан, туга, відсутність апетиту, плаксивість, безсоння чи підвищена сонливість. При цьому зміна настрою зазвичай супроводжується зниженням активності, почуттям безсилля, підвищеною втомлюваністю і неуважністю.

Депресивний стан може спостерігатися в будь-якому віці - і в дорослих, і в дітей. Помічено, що більш схильні до депресивних станів люди, чия робота пов'язана зі спілкуванням чи обслуговуванням. У цьому випадку відбувається так зване перенасичення спілкуванням, або "психологічне виснаження". Що стосується чоловіків і жінок, то тут знову-таки все індивідуально. Жінки люблять розповідати про свої проблеми і переживання. Чоловіки більше звикли все тримати в собі, адже з погляду громадськості вони мають бути сильними, їм не можна скаржитися. Багаті впадають в депресію так само, як і бідні, адже жодні гроші не можуть забезпечити внутрішнього задоволення, яке саме по собі робить життя радісним і цінним. Єдині, кого можна віднести до групи ризику, - це самотні люди.

Причини депресії

Причини осінньої депресії вчені та медики аналізують уже давно. Одні вважають, що нудьгу спричиняє малорухливий спосіб життя і брак вітамінів в організмі. Інші переконані, що ми просто неправильно "виходимо з відпустки". А деякі наполягають, що до депресії призводять надмірна вогкість і цвіль в будинку. Мовляв, спори отруйних мікроскопічних грибків, які з ґрунту потрапляють у наші квартири, поступово нагромаджуються, розмножуються в теплих і вологих кімнатах. Вони і викликають алергію, задишку, головні болі, захворювання шкіри, очей та інші неприємності. Підвищена вогкість негативно позначається і на якості сну, спричиняє відсутність апетиту і пригнічує моральний стан людини. Звідси - депресія.

Медики, у свою чергу, говорять про ендогенні (коли причина депресії всередині і непомітна) та екзогенні (коли наявні зовнішні чинники) причини.

Психологи вважають, що, незалежно від причин, які викликали осінню депресію, тільки сама людина може допомогти собі одужати. Так, так, саме одужати, тому що депресія - це захворювання, яке необхідно лікувати, так само як і будь-яку іншу хворобу. Але перш ніж бігти до лікаря і просити його виписати снодійне чи інші ліки, спробуйте самі подолати цей стан.

То як же позбутися депресії?

Більше спіть

Сон - найкращі ліки. Як правило, люди, які перебувають у депресивному стані, страждають від безсоння, що ще більше позначається на їхньому самопочутті. Для корисного і тривалого сну добре провітрюйте вашу спальню і по можливості залишайте кватирку відчиненою. Це забезпечить вам достатню кількість кисню, відповідно, ви довше проспите і прокинетеся бадьорим. Зазначимо, що спати на високих і м'яких подушках шкідливо. Намагайтеся, щоб ваша подушка була не набагато вище рівня простирадла. Якщо голова під час сну знаходиться набагато вище за тіло, кровопостачання мозку погіршується, що може спричинити головні болі вранці.

Прагніть не залишатися на самоті

Проводьте час в товаристві інших людей. Намагайтеся говорити з ними про речі, які не мають відношення до депресії. Знайдіть друзів, які вас люблять, і розкажіть їм, що у вас на серці. Якщо розмова про ваші проблеми викликає сльози, не стримуйте їх.

Розважайтеся

Ваша депресія тільки поглиблюватиметься, якщо ви тинятиметесь квартирою і нудьгуватимете. Потрібно вийти з дому. Неважливо, чим ви вирішите зайнятися, аби чимось активним. Дослідження свідчать, що люди, які перебувають в депресивному стані, краще себе почувають, якщо регулярно займаються фізичними вправами. Подолати смуток допоможуть заняття на свіжому повітрі (біг підтюпцем, ходьба, плавання, велосипедні прогулянки). Запишіться в спортзал чи басейн і замість того, щоб ридати весь вечір перед телевізором, переглядаючи мелодраму і тамуючи свої переживання солодощами, спалюйте калорії, займаючись на тренажерах чи плаваючи. У результаті замість розпухлих від сліз очей і збільшення ваги ви поліпшите свою фігуру, а це, погодьтеся, не може не радувати. Психологи вважають, що перегляд телевізора не тільки не сприяє розслабленню, але навпаки, шкодить самопочуттю. Тому краще, наприклад, прийняти теплу ванну з піною чи душ, тому що вода має справді унікальні властивості Вона наче змиває негативні емоції. До того ж при митті голови поліпшується кровопостачання мозку.

Володимир АЛЄКСЄЄНКО, психолог
м.Чернігів

Чернігівська обласна газета "Біла хата" нагадує: передплата у розпалі! Не забудьте передплатити газету собі, своїм родичам та друзям -- не пошкодуєте! Адже саме в цій газеті ви знайдете багато корисної і практичної інформації.

Звертайтесь до листонош! Передплатний індекс: 33580




Теги:психолог, депресія, Біла хата


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Что мне снег, что мне зной,
Что мне дождик проливной,
Когда моя жена со мной!
avatar