реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Олієточива репутація креативного депутата.

У свій час по Вільшанському району Кіровоградської області прокотилася хвиля протестів. До всіляких владних кабінетах потягнулися люди, які в один прекрасний момент виявилися обдуреними. А справа все ось у чому. Кіровоградщина - аграрний регіон. Майже весь бізнес області побудований на сільському господарстві. Сільгоспвиробники ж знаходяться здебільшого на арендованих пайових землях. Землі ці неможливо купити, продати або, тим більше, вкрасти.
Зате можна дуже просто передати корпоративні права підприємств, які на цих землях щось виробляють. Так, люди, що працюють на процвітаючих підприємствах «Перемога» та «Вікторія» несподівано дізналися, що вони тепер входять в виробничу групу з райдужною назвою «Креатив». Хоча ніхто креативити з сільгоспвиробників не збирався.

Ми вирішили з'ясувати, хто стоїть за «креативом», і розвідали багато цікавого. Створив групу такий Станіслав Березкін, нині - народний депутат України. Особистість дуже цікава, якщо не сказати кумедна. Почати б з того, що головному «креативнику» Березкіну постійно доводилося брехати і загравати з владою. Так, це специфіка бізнесу, але багато бізнесменів примудряються зберегти обличчя при будь-якому політичному розкладі.

З Березкіна ж вийшло по-іншому. Починав він з тісної співпраці з Блоком Юлії Тимошенко. Треба зауважити, Юлії Володимирівні подобався бізнес маслодава і свинаря Березкіна. Вона навіть особисто запустила лінію на одному із заводів бізнесмена - урочисто натиснула на кнопочку «пуск».

Через деякий час ЮБТ протягнув Березкіна в парламент. Як повівся вдячний бізнесмен? Та дуже просто: взяв та й кинув благодійників. Не минуло й трьох тижнів після депутатської присяги, як Березкін з’явився у фракції Партії Регіонів. Пояснив він свої дії дуже просто: сказав, що прийшов у парламент заради того, щоб працювати для України. А опозиція, мовляв, працювати для країни не здатна. І взагалі, країна п'ять років тупцювала на місці, зате тепер, з приходом Березкіна в парламентську більшість, рвоне в світле майбутнє на всіх парах.

Біда тільки в тому, що ці заявки теж були черговим брехнею. Підраховано, що депутат Березкін прогуляв дві третини пленарних засідань (правда, його картка справно голосувала під помахи рук Чечетова). У несамовитій законотворчості Березкін теж помічений не був. Єдине, до чого він доклав руку, була нова редакція Кримінального Кодексу, куди депутат вніс аж 13 поправок. Колеги Березкіна навіть пожартували з цього приводу, зауваживши: от він пожвавився, мабуть його інтерес крім соняшнику може викликати тільки КПК!

Повернемося ж до виробничої діяльності Станіслава Березкіна. У будівництво маслоекстракційного заводу, того, який запускала особисто Тимошенко, а також у придбання обладнання компанія «Креатив», як заявив сам Березкін, інвестувала близько 320 мільйонів гривень. Звідки взялися такі неслабкі гроші?

Березкін стверджує, що «На етапі 70-відсоткової готовності заводу ми зіткнулися з деякими фінансовими проблемами. Але завдяки підтримці з боку Кабінету Міністрів і особисто прем'єр-міністра Юлії Тимошенко (від імені всіх співробітників ПГ "Креатив" я хотів би висловити Юлії Володимирівні свою вдячність за те, що вона повірила в нашу компанію), завдяки розумінню з боку керівництва «Ощадбанку» , який надав кредит у сумі 36 мільйонів гривень для завершення будівельних робіт, промислова група «Креатив» повністю виконала взяті на себе зобов'язання з будівництва заводу ».

Справа лише в тому, що експерти, знайомі з потужностями запущеного заводу і його реальним потенціалом, не схильні вірити Березкіну. Впевнено оцінюючи державний внесок у створення підприємства більше, ніж 50%. А сумарні інвестиції в будівництво нового підприємства в розмірі 320 мільйонів гривень називають міфом і «надуванням щік».

Власне, не потрібно бути великим економістом, щоб засумніватися в щирості Березкіна. Достатньо почитати його виступу в пресі, що стосуються діяльності «Креативу». Легко можна помітити, що господар компанії часто «плутається у свідченнях», приводячи всякий раз різні цифри.

Зате нам відомі цифри, які Березкін в свій час вкрав у своїх американських партнерів. В кінці 90-х на світ з'явилася компанія «Сонола», яка в майбутньому породить «Креатив». І ось, в 1999 році вибухнув скандал, скоро став міжнародним: «Сонола», як виявилося, не збиралася повертати наданий закордонним інвестором кредит, а заодно і виплачувати дивіденди. У тому ж році «Сонола» призупинила погашення боргу по додатковому кредиту на суму $ 970 000, який вона отримала від WNISEF у 1997 році.

У 2000-му Станіслав Березкін (а займав він тоді посаду генерального директора ЗАТ) отримав в одному з районних судів Кіровограда рішення про визнання недійсним кредитного договору з американцями. Тут же представники WNISEF були виведені з наглядової ради «Сонола», через що інвестфонд втратив можливість впливати на його діяльність. Простенька і очевидна, прямо як з підручника, рейдерська схема.

Тут ми змушені призупинити розповідь про подвиги креативного Березкіна. Однак неодмінно ще до них повернемося. Адже Станіслав Семенович знову почав збиратися в депутати. Мабуть, не набридло брехати. Або не всіх кідануть встиг?

Джерело: http://nashaversia.com.ua/materials/articles/Promaslennaya_reputatsiya_kreativnogo_deputata/51001





Коментарі (0)
avatar