реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Олена Вітер. Жіночі історії Другої світової

Олена Вітер (відома як ігуменя Йосифа), чиє ім'я поруч зі словом "Україна" першим з'явилося в Саду праведників, прожила довге, сповнене драматичних перипетій життя, варте втілення в романі чи художньому фільмі. Наразі ж найповнішим відображенням її біографії є чотири товстих томи кримінальної справи, списані чекістами.

Олена Вітер (1904-1988) була настоятелькою греко-католицького монастиря ордену студитів та членом Організації Українських Націоналістів. Заарештована НКВД в 1941 році й засуджена до смертної кари, вона одна з небагатьох, хто пережив масові ростріли в’язнів у тюрмі на Лонцького у Львові.

В роки німецької окупації у львівському сиротинці, що знаходився під її опікою, ігуменя переховувала від нацистів єврейських дітей. Серед них були Лілі Польман, Натан Левін та ін. Ігуменя і монахині не лише доглядали за дітьми, годували їх та одягали, а також навчали християнським молитвам і звичаям.

12 жовтня 1945 року сестра Йосифа арештована радянськими “органами”. У 1955 році вийшла на волю, але їй заборонили селитися у Львові. До самої смерті Олена Вітер проживала у м. Скалат на Тернопільщині.

11 лютого 1976-го Яд Вашем присвоїв Олені Вітер (першій серед українців) звання “Праведник народів світу”.

Читайте про життя Олени Вітер (ігумені Йосифи) у циклі публікацій Володимира В'ятровича "Історія з грифом "Секретно":
Олена [r]Вітер. Сила добра (частина 1) http://ru.tsn.ua/analitika/istoriya-z-grifom-sekretno-olena-viter-sila-dobra-chastina-1-292834.html
Олена Вітер. Сила добра (завершення) http://ru.tsn.ua/analitika/istoriya-z-grifom-sekretno-olena-viter-sila-dobra-zavershennya-295144.html

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті



Теги:жіночі долі, Друга світова, УГКЦ, праведники світу, Яд- Вашем, УІНП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar