реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Огірки по 10

Не змінилось у людей нічого у голові і жити ми не станемо краще ще довго-довго. Чому? Та тому, що праця людей не цінується нашими людьми. І чим ближче ці люди, тим менше цінування.

Коли мережа магазинів продає воду 1 літр за 20 грн, то це нормально, і купують, і не вимахуються.

А от огірки сьогодні у Чернігові на ринку продавались по 10 грн за кіло і значна кількість людей повезла їх додому, так і не продавши, бо за таку ціну продавати мало хто зголошувався.

Звісно, попит створює пропозицію, але... підходити до продавців і демонстративно крутити носом, крутити біля скроні, казати "ти що, здуріла?" чуючи ціну 25 грн за кіло - це саме те, що зупиняє виробництво місцевих товарів.

Яскравий приклад - фермер з М. Коцюбинського, який привіз на базар 200 кг огірків і продав їх усі по 10 грн, постійно повторюючи, що останній рік вирощує їх. А хто цікавився чому, відповідав - мені їх виростити, поливати, зібрати і привезти на базар, коштувало більше, ніж я за них візьму.

Але бабусі та пузаті дідусі у сонцезахисних окулярах, які лопату від сапки не відрізняють, ходили і скуповували огірки по 5 грн за кіло у тих людей, які поспішали на свої автобуси та електричку і тягти ті кошики назад додому десятки кілометрів не мали ніякого бажання.

Просто для розуміння скажу, що до того ринку від моєї Киїнки проїзд коштує 25 грн, стільки само і назад. Тобто дорога коштує 50 грн, а "містове" збирають по 15 грн. Тобто витрати за шанс продати огірки складають 65 грн. Це без "кульочка мені дайте" і купи різних речей типу "докинь одного на похід" та "вступіть хоч трошки".

Іншими словами, якщо якась господарка вирішить продати свої огірочки на базарі, то мінімум 5 кг вона тягне просто так, щоб комусь подарувати власну працю і нічого собі не мати. Хто не знає, то 5 кг огірків - це майже повне 8 літрове відро.

До речі, смородину продавали по 20 грн за кілограм, а жовту та червону порічку по 10 грн/кг. Молода картопля траплялась і по 7-8 грн за кілограм. Вишні ледь-ледь дотягували до 25 грн за кілограм, але це кому повезло.
Отакі справи... А ви все чекаєте економічного зростання та "відбудуємо ще краще, ніж було".

Анатолій ЯРОВЕД



Теги:огірки, базар, вишні, Анатолій Яровед


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Для прикладу кіло білих грибів 120 грн, а маслюків - 50. Здавалось би, це плата за знання грибних міс ць. Цього року вся аграрна продукція буде не по чім, бо нема вивозу через війну. І потім, цінується готова продукція, а не сировина. Півлітрова баночка білих грибів коштує 120 грн, рівно вдвічі більше за вартість сирих грибів, яких пішло.
avatar