реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Обережно: на Чернігівщині знову шахраї!

Сьогодні стурбованість правоохоронних органів викликають протиправні діяння, що скоюються на території області не чистими на руку і совість особами. Шахраї підстерігають нас на кожному кроці: як на вулицях, так і в магазинах, як на робочих місцях, так і у власному будинку. Під обман може попастись кожен, причому не вдаючись до якихось фокусів та магії, а лише шляхом зловживання довірою чи використання найпримітивніших людських забаганок. Надмірна довірливість і жадібність до легкої наживи — ось перший козир, який спрацьовує на руку шахраям. Здебільшого жертви самі проявляють необережність.

Ми вже не раз розповідали, як під виглядом соціальних працівників, співробітників Пенсійного фонду, служби енергонагляду вони, зловживаючи довірою чи шляхом обману, потрапляють до будинку престарілих громадян і під приводом обміну грошей заволодівають їх заощадженнями.

Словом, шахраї не дрімають, вони вигадують все нові і нові способи свого «кримінального заробітку». Ось і днями у Ніжині з’явилася ще одна група шахраїв, яка, використовуючи довірливість і жадібність людей, гріє на цьому руки. Ось лише один випадок. 16 червня під вечір до одного з кіосків підійшов високий, коротко стрижений тридцятилітній чоловік і розповів продавцю, що його батько десь тут поблизу втратив документи і запитав, чи випадково не знає вона, може, хто їх знайшов. Почувши, що вона нічого про це не знає, «гість», не втрачаючи надії на знахідку, обіцяв навіть заплатити за знайдене 6 тисяч гривень. А потім залишив на всякий випадок номер свого мобільного телефону і пішов собі.

Через пару годин біля кіоску з’явився інший громадянин. Він сказав, що неподалік знайшов документи і запитав, чи ніхто не запитував про їхню пропажу. Він може повернути їх законному власникові за певний «гонорар». Звичайно ж, продавець кіоску відразу повідомила про це того, хто пару годин назад шукав ці документи. Той радісно повідомив, що віддасть за знахідку 6 тисяч гривень, але зараз перебуває у Броварах і буде в Ніжині лише через декілька годин. Чоловік же, який приніс документи, сказав, що чекати не може, бо сьогодні їде до Сімферополя. Тоді той, що шукав документи, слізно попросив продавця викупити їх, бо, мовляв, сам з Росії, а серед «паперів» і свідоцтво про реєстрацію його «Мерседеса», і страхове свідоцтво, і іміграційна картка. Словом, щоб відновити їх, йому знадобиться багато часу, не менше мороки, і немало грошей. Тож ладен щедро віддячити за цю послугу. Дуже просить викупити документи за ту ціну, яку назве той «добродій», що знайшов їх, а він заплатить їй значно більше.
На цьому й домовились. Продавець, поторгувавшись, віддала незнайомцю за знайдені чужі документи півтори тисячі гривень та ще на півтисячі цигарок. А коли той пішов, стала чекати на щедру винагороду. Та власник документів все не з’являвся. Через якийсь час жінка вирішила зателефонувати на залишений номер телефону, але абонент був недоступний. Не обізвалися на тому кінці зв’язку ні через декілька годин, ні через півдоби. Нарешті, зрозумівши, що її, як кажуть, «розвели», жінка звернулася до міліції.

Як з’ясувалося, вона того дня була не єдиною жертвою цих шахраїв. Приблизно в той же час, але в дещо іншому місці, точно за такою ж схемою зловмисники «нагріли» на три тисячі гривень і працівника однієї з автозаправок міста, який також звернувся до міліції. Не виключено, що число аналогічних жертв ще більше. Можливо, дехто й до цього часу марно чекає на обіцяний шахраями «гонорар».

Зараз правоохоронці все роблять для того, щоб затримати зловмисників. Але поки вони ще на волі, не виключено, що їхніми жертвами можуть стати й інші громадяни. Отож, будьте пильними, адже, як правило, люди страждають через довірливість, легковажність і жадібність до легкої наживи. Це добре знають всілякі пройдисвіти і спритно користуються цим.

У разі появи у вашому полі зору таких чи інших підозрілих осіб просимо негайно повідомити про це міліцію за телефоном «102». По можливості занотуйте номерні знаки транспортних засобів, на яких вони, як правило, пересуваються. Не виключено, що така інформація неабияк може найближчим часом пригодитися. Пам’ятайте, що тільки разом ми зможемо подолати подібні негативні явища!

ВЗГ УМВС України в Чернігівській області



Теги:Кримінал, шахрайство


Читайте також



Коментарі (0)
avatar