реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ніжинське "ПТУ космічних технологій"

Студенти Ніжинського університету - на Першій національній конференції з фіно-угористики. Про таку авдиторію може мріяти будь який доповідач - про це щиро сказав ректору Олександру Самойленку. Той ніби й чекав цих зізнань:
- А я Вам казав - у нас найкращі студенти!

Проєкт першого університету Гетьманщини був розроблений ще урядом Кирила Розумовського - він мав з'явитися у Батурині практично в один рік із університетом московським. Потім українська шляхта пропонувала Глухів і Новгородсіверський. Але Московія твердо вирішила: у Війську Запорозькому Городовому - ніяких університетів! Лише канцлер Безбородько добився його відкриття де-факто - у Ніжині. Але під вивіскою Гімназії Вищих Наук (сказати б "ПТУ космічних технологій").

Проте до самого ХХ століття Імперія так і не дала змоги козацькому стану відкрити свій Університет - у межах 10 старих полків Гетьманщини. (Київ - поза контекстом, бо після третього розподілу Польщі він був влитий у правобережні некозацькі території). І це дало свої чорні плоди - двомільйонне малоросійське козацтво зустріло 1917 рік дезорієнтованим політично, втративши роль провідної верстви в Україні. Це стало однією з причин нашої катастрофи у 20 столітті..

Чи здатний сучасний університетський Ніжин на реванш за майже 200 років штучних обмежень високої клясичної освіти? Бо вже пішло четверте розкозачене покоління.
LABORE ET ZELO

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Ніжинський університет, Ростислав Мартинюк, Російська імперія, козацтво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar