реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Ніжин повертає вкраденого Росією мореплавця

У Ніжині урочисто відкрили відреставрований будинок і сквер імені всесвітньовідомого українського мореплавця Юрія Лисянського.

У церемонії відкриття взяли участь: міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, заступники міського голови Сергій Дзюба, Сергій Осадчий та Ігор Алєксєєнко, завідувач Музею рідкісної книги Ніжинського краєзнавчого музею Олександр Морозов, співробітники Альфа-Банку Україна і Укрсоцбанку Юрій Бугрим та Світлана Роговінская. Зібралось біля скверу і багато ніжинців, котрі не змогли пройти повз такої важливої для міста події, повідомляє сайт Нежатин.

Кожному бажаючому роздавали кульки, які потім, разом, у рамках флешмобу, символічно запустили в небо. Представлена була і стилізована мала сцена, на якій присутні гості могли на власні очі побачити, який же шлях пройшов Юрій Лисянський та дізнатись більше про видатного українця. Крім того, сквер Лисянського прикрасили “островами”, куди подорожував мореплавець. У вигляді сфер їх встановили на лавочки по обидві сторони.

Завдяки допомозі Альфа-Банку в будинку були відремонтовані і пофарбовані стіни, цоколь, покрівля, водозливна система, у сквері пофарбовано огорожу, встановлені урни, гранітні плити з напісферами і гравіюванням етапів подорожі, встановлена підсвітка. Регіональний керівник масового бізнесу Альфа-Банку Україна Юрій Бугрим зазначив: «Альфа-Банк Україна з радістю долучився до здійснення благоустрою та впорядкування території навколо будинку і скверу відомого на весь світ українського мореплавця Юрія Лисянського, який народився тут, у Ніжині. Ми пишаємося тим, що наш земляк став справжнім українським Магелланом і здійснив навколосвітню подорож».

Після покладання квітів до пам’ятнику Ю. Лисянському, влада та гості міста відвідали музей рідкісної книги, де познайомилися із життєвим шляхом нашого земляка з історичних книг.

Для довідки:
Юрій Федорович Лисянський – український мореплавець, картограф та науковець. Народився у 1773 році в Ніжині у родині незаможного протоієрея, який походив зі старого козацького роду. У 1803-1806 роках він відправився у навколосвітню експедицію, здійснив півтора десятки географічних відкриттів, написав бггаю наукових праць різними мовами. Його дослідження поклали початок новій морській науці — океанографії.



Теги:Юрій ЛИСЯНСЬКИЙ, Ніжин, Альфа- банк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar