реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Німецький медичний порядок

вивчав місяць в урологічній клініці святої Єлизавети Берліна заступник головного лікаря Чернігівської обласної лікарні Микола Колос(на фото-- стоїть).

— Мене відібрали після конкурсу, і за рахунок власної відпустки я вивчав роботу німецьких лікарів. Клініка приватна, адже в Німеччині все, окрім залізниці, приватне.
— Яка медицина у німців?

— Фінансування медицини йде у них з чотирьох джерел: 14 відсотків від своєї заробітної плати всі громадяни відшкодовують на страхову медицину. Але це становить 50 відсотків внеску людини — решту 50 вкладає роботодавець. Пенсіонери теж відраховують внески, і навіть безробітні на соціалі також вносять кошти на допомогу. Взагалі в Німеччині витрати на медицину складають 83 мільярди — утричі більше, ніж у Росії, хоча населення Німеччини — 80 мільйонів, а Російської Федерації — 120. Тому в них просто індустрія медицини. А страхові компанії повністю відшкодовують клінічне лікування, амбулаторне обстеження. І Ангела Меркель, федеральний канцлер, і безробітний — всі отримують лікування через систему страхової медицини. Лікування оплачується страховими компаніями незалежно від того, чи ти вже накопичив достатню суму, чи ще ні. І якщо громадянин Німеччини, знаходячись за кордоном, не дай Бог, захворів — хоч на полюсі — його доставлять, куди треба, і це все входить до страховки. Третій внесок — держава. І четверте джерело фінансування — пожертви.

Амбулаторне обстеження і лікування відокремлені: хворий обстежується і тоді сам вибирає лікаря, якого він хоче. У будь-якій точці Німеччини. Я зустрічався зі своїм старостою групи, він уже більше 10 років громадянин Німеччини, живе біля Дрездена. Йому треба було робити оперативне втручання. Тому він обстежився, зайшов в Інтернет і вибрав клініку.

— Однокурсник працює лікарем?

— Так, він пройшов усі необхідні процедури щодо підтвердження свого фаху і працює терапевтом у місті Хемніц. Це була текстильна столиця Східної Німеччини. Як Іваново в Росії. По Інтернету йому призначили час госпіталізації, і зайвий час пацієнта не затримують. Скажімо, в урологічній клініці, де я був, середній термін лікування пацієнта — п’ять з половиною днів. Госпіталізують або в день оперативного втручання, або за добу. А реабілітація — в окремих закладах. Але і це все входить до медичної страховки. Єдине: вони повинні заплатити 5 євро за ліки, котрі можуть коштувати і 5 тисяч.

— Звичайно, Вас вразила медична техніка?

— Я ж кажу: там індустрія медицини. Для нас — це великі мрії. Скажімо, операційний блок в урології — як окрема держава. У нас нарікають на драконівські методи в лікарнях — це правда. У німців перебування в лікарні — на рівні готелю: у кожній палаті — туалет, телевізор, телефон. А операційний блок і уявити нам важко. Скажімо, заходячи, роздягаєшся до нижньої білизни і вдягаєш одяг одноразового використання. Навіть шкарпетки. Якщо вийшов на обід у кафе, то перевдягаєшся і все нове вдягаєш.

Питав Василь ЧЕПУРНИЙ

Скорочено. Повністю в газеті "Сіверщина", яка передплачується по всій Україні.



Теги:Чернігівська обласна лікарня, урологія, Україна - Німеччина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar