реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Німці давно визнали: азбест небезпечний!

У Німеччині негативний вплив азбесту на здоров'я людини було визнано ще в 1940-х роках. Відтоді медики спроможні довести, що деякі онкологічні захворювання, зокрема, рак легенів та інші легеневі хвороби, а також рак гортані виникають внаслідок вдихання азбестового пилу. Незважаючи на це, минуло ще 60 років, аж поки цей небезпечний матеріал став забороненим у багатьох європейських країнах. З 2005-го року Європейський Союз заборонив видобувати і використовувати азбест.

Загальносвітові обсяги видобутку азбесту з 1988-го року зменшилися приблизно вдвічі. Однак ситуація в різних країнах разюче відмінна. Наприклад, у ЄС вже зовсім немає азбестової промисловості, схожа картина і в Південно-Африканській Республіці, там теж діє повна заборона на видобування цього матеріалу. Натомість у країнах колишнього Радянського Союзу, в Китаї та Канаді азбестовий бізнес квітне пишним цвітом.

Байки про безпечніший азбест

Україна, Росія, Киргизія, Казахстан, Китай і Канада – саме ці держави мають найбільші запаси азбесту. Тож, зовсім не випадково, що в цих країнах використання і продаж азбесту досі не заборонено, вважає Рольф Пакрофф з німецького Федерального відомства охорони праці. Навіть у ліберальній Канаді, як видається, економічні інтереси переважили над захистом здоров'я робітників, вважає німецький експерт: «Справа в тому, що канадські виробники азбесту мають дуже сильне лобі і, як і раніше, намагаються просувати продаж цього матеріалу».

На думку Пакроффа, виробники систематично применшують небезпеку азбесту для здоров'я людини. Науковець вважає повною дурницею аргументи про те, що білий азбест є менш небезпечним, ніж інша, економічно важлива форма цього матеріалу, зокрема, блакитний азбест, а тому з ним можна мати справу. Рольф Пакрофф наголошує, що однозначно доведено факт відсутності якоїсь суттєвої різниці між цими двома видами азбесту.

Хто від цього найбільше потерпає? Насамперед країни, економіки яких стрімко розвиваються, Китай, Індія, Індонезія, В'єтнам, Таїланд. Вони активно купують вигідний будівельний матеріал, що коштує дешевше, ніж менш небезпечні для здоров'я аналоги. Потім все відбувається за давно відомим європейцям сценарієм, коли працівники не вживають достатніх захисних заходів під час роботи з азбестом, досі не усвідомлюючи небезпеки.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Так поводяться з азбестом в Індії
Крига скресла?

Тому немає точної статистики про кількість жертв, пов'язаних з використанням азбесту, наголошують фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я. Але ВООЗ не здається. Аби подолати в усьому світі хвороби, спричинені азбестом, вони знову посилили свої вимоги глобальної заборони цього матеріалу. Про це йшлося, зокрема, нещодавно в Бонні під час зустрічі представників сорока європейських країн-членів цієї організації. Навіть деяким учасникам цього заходу, котрі походять з держав, де активно використовують азбест, було складно повірити, що невидимі волокнисті частинки можуть легко вбивати людей, розповідає Рокхо Кім, представник ВООЗ.

Після цієї зустрічі всі учасники з європейських держав письмово визнали проблему азбесту, зокрема і ті, де цей матеріал видобувається. До осені цього року вони пообіцяли підготувати звіти про ситуацію в своїх країнах, а також розробити національні програми, покликані зменшити використання азбесту або зробити його більш безпечним. Сто тисяч людей на рік помирають від проблем зі здоров'ям, спричинених контактом з азбестом, і це лише офіційна статистика. Експерти переконані, що реальна картина може бути ще жахливішою.

Автор: Анна Флоренске, Наталя Неділько
[url=http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15216728,00.html]Дойче Велле[/url]



Теги:будматеріали, азбест, споживач, онкологія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar