реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ніякої Москви князь Юрій не засновував!

24 березня 1155 року дата, що увійшла до антиукраїнських сторінок історії – Юрій Довгорукий захопив Київ і став правити у столиці Русі.

Але, будьмо обережними з такою подачею історії. Постать Довгорукого знаходиться під нашаруваннями іншої події: він вважається засновником москви. Проте, мало хто знає, що цей князь, хоча і недуже був до вподоби киянам, але жодної москви він не засновував.

Те, що при ньому вперше згадується москва і наш ворог хизується давністю своєї столиці – не відповідає дійсності. Наш віковічний ворог привласнив собі ім’я сина Володимира Мономаха, щоби бути ближчим до Київської Русі. За часів Юрія Довгорукого згадується, якийсь його двір на річці Москва, але жодного міста.

Москва стала центром князівства з одним єдиним містом – москвою – лише у 1280-х роках. Сам Юрій Довгорукий ті болота і не згадував, і жодним чином не засновував жодної москви. Понад те, похований він був у Києві. Проте, імперські історики, прагнули хоч якось привласнити собі історію і зробили з Довгорукого засновником їхньої столиці.

Князь би посміхнувся з таких висновків кремлівських пропагандистів і плюнув би їм у вічі. Бо Русь – це не східні болота, Русь – це ми – Україна!

Олег КОРНІЄНКО



Теги:російські міфи, москва, Олег Корнієнко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar