реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Невже вибори нарешті справді стануть чесними?

Українці, зокрема чернігівці, уже починають звикати до виборів. В ідеалі, цей процес має принести зміни на краще, а по факту — саме цей ідеал у цей же час в руках самих виборців.
Славнозвісний 205 округ вкотре засвідчив, що нам уже давно час більш прискіпливіше ставитися до процесу вибору, і, здається, поки кандидати по 206 це розуміють, втім — не без винятків.

Кілька слів про агітацію

Як тільки, на горизонті починають виднітися вибори, перед очима міста, області і країни загалом з’являються обличчя на ймовірних та дійсних кандидатів. Вони скрізь — в газетах, транспорті, бордах, фасадах будинків та навіть стовпах і парканах. Однак, далеко не всі місця розташування портретів та лозунгів є дозволеними.
З виборів у вибори найпоширенішим порушенням є саме агітація у заборонених місцях.

Ще одним популярним та забороненим прийомом є агітація в установах та організаціях, де працює ймовірний депутат.
Детально про обмеження щодо ведення передвиборної агітації виписано у Законі України про "Про вибори народних депутатів України" (http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/page5), стаття 74.

Більш доступно про те, що є рекламою, а що агітацією і в чому різниця можна почитати у дослідженнях Аналітичного центру «Лабораторія законодавчих ініціатив» (http://www.parlament.org.ua/index.php?action= magazine&id=9&ar_id=1374&iar_id=725&as=2).

Варто зауважити, що процес виборів, як і його передісторія у кожній країні має свою специфіку.

Зокрема передвиборна агітація починається в більшості країн після реєстрації кандидата або опублікування їх списку, і їм офіційно дозволяється вести передвиборну агітацію. Тільки в окремих країнах (Румунія) це дозволяється з дня оголошення дати голосування або з певної дати до дня голосування.

Зазвичай про можливих кандидатів відомо задовго до оголошення виборів, але офіційне їх висування та реєстрація починаються лише з дня призначення виборів. Способи висунення кандидатів: самовисування, тобто подача в належний орган заяви кандидата, іноді потрібно, щоб таку заяву було скріплене підписами встановленого числа виборців (В'єтнам, Франція); партійне висування, тобто офіційне подання від імені партії або шляхом подачі петиції, підписаної певною кількістю виборців (Австрія, Португалія, Єгипет); висування громадським об'єднанням (Білорусія, Україна); висування виборцями або групою виборців (Індія, Канада,Нідерланди). Ці способи в багатьох країнах комбінуються.
На жаль, у 206 окрузі передвиборна агітація зводиться до взаємних обвинувачень та банального хуліганства та «чорнухи».

Хто слідкує за виборчим і передвиборчим процесом

Цією справою здебільшого займаються громадські організації, як вітчизняні так і міжнародні. Найбільш популярні ОПОРА, Комітет виборців України, Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Зокрема, вони відслідковують кількість та активність кандидатів, діяльність ОВК та інше.

Зловживання адміністративним ресурсом не виявлено. Хоча поодинокі звинувачення таки сіються мережею. Детальніше зі звітами громадської мережі по всіх округах можна ознайомитися на їх офіційному сайті мережі (https://www.oporaua.org/ ).

Представники Комітету виборців України назвали передвиборну компанію по 206-му округу «змаганням технологічних машин»:
- Під час виборів будуть змагатися не кандидати, а їхні технологи, - розповіли представники КВУ.

Обстановку в області щодо проведення чесних виборів досліджує і моніторингова група ОБСЄ.
Днями спостерігачі місії з цього приводу зустрілися з очільником Головного управління Національної поліції в області Едуардом Альохіним.

Втім, і без всяких місій та досліджень ясно, що всі технології будуть марними, якщо виборець на них не реагуватиме. Адже не варто всю відповідальність перекладати на потенційних владців: якщо виборець не братиме «подачок», члени комісії та спостерігачі робили б свою роботу відповідально та чесно, не довелося б потім червоніти за отриманий результат.

Андрій КОРЖЕНКО



Теги:округ 206, передвиборна агітація, опора


Читайте також



Коментарі (0)
avatar