реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Не пий, козаче!

Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголіків. Але насправді їх більше удесятеро, і це вже набуває ознак національної епідемії.

До речі, з історії відомо, що наші далекі пращури не вживали міцних алкогольних напоїв, особливо непристойним і гріховним вважалося випивати в будні. Могли собі дозволити у свята та за певних обставин, пов’язаних з народними звичаями та обрядами, невелику дозу медовухи, браги чи пива, міцність якої не перевищувала 5 – 10 градусів. Не можна було вживати спиртних напоїв і під час роботи.

У нас же в цій сфері повний занепад. П’ють міцні алкогольні напої і у свята і в будні, в містах і селах. У цьому плані ми відстаємо хіба що від Росії. Ось що розповідає українець, який їздив туди свататися: «Привезли ми з собою добру горілку, разом з росіянами накрили стіл, за який посідали всі, в тому числі діти шести-семи років. Став я розливати спиртне в чарки, а дітям, зрозуміло, навіть і не подумав наливати. На що почув від ображеного шестирічного шкета докір, оформлений у добірну лайку з матом. Я був шокований. Ще більше мене вразило те, що дорослі на такий випад не відреагували належним чином, не зробили зауваження малому».

Ще був випадок, коли жінка з Миколаївської області поїхала до Сибіру на весілля своєї дочки й повезла із собою великі сулії чистого виноградного вина домашнього виробництва. І була дуже вражена, бо там глушили самогонку, запиваючи тим вином як компотом. Хочеться сподіватися, що українці не дійдуть до такого рівня «культури».

«Міцний» корпоратив у будинку культури

На початку січня група батьків дітей з Мени звернулася зі скаргою до голови Менської РДА Анатолія Соломка та начальника головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини ОДА Сергія Мойсієнка через неприємний факт, який стався 30 грудня 2011 року. Того дня в Менському районному будинку культури мала відбутися генеральна репетиція дитячого вокального ансамблю «До-мі-сольки». З керівництвом РБК було попередньо домовлено, близько 11-ої години прийшли діти з батьками. Однак розпочати репетицію не змогли, бо сцена малого залу РБК, що на першому поверсі, була перетворена на смітник.

Декорації (ялинки, які діти власноруч зробили для вистави «Маша і Ведмідь») були використані для прикрашення банкету працівників Менського районного будинку культури. Ялинки були розкидані у фойє другого поверху, декорації прикрашали місця між столами з чарками, пляшками, банками з консервацією та іншими об’їдками. Тобто було таке гульбище, що нездужали й прибрати за собою. Близько години діти чекали керівників будинку культури, але ні вони, ні техпрацівники так і не з’явилися. Розгнівані батьки пішли скаржитись до райдержадміністрації. Лише туди прибув начальник відділу культури, який після втручання заступника голови РДА організував прибирання будинку культури.
«Але хто відповість за те, що діти 4 – 12 років бачили аморальну картину: недопалки та блювотиння на сцені малого залу будинку культури, де підсковзнулась п’ятирічна дитина?» — пишуть у скарзі обурені батьки.

Валерій МАГУЛА
Скорочено. Повністю статтю читайте в газеті "Сіверщина" за 1 березня



Теги:алкоголізм, мена, пияцтво


Читайте також



Коментарі (0)
avatar