реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Не люди винні, а система

“В 1990 році ВВП України та Польщі були практично рівні. Сьогодні ВВП Польщі в 4 рази більше, ніж український. Чому Польщі вдалося?” – таке питання я поставив міжнародному експерту з державного управління Пьотру Кульпі на лекції-дискусії “Інституційна війна”, організованій Київська школа державного управління ім. С. Нижного.

Причина, яка стримує розвиток – це система, яка закладена в українській Конституції. Україна була об’єктом мета-інституційної агресії – надто великим був тиск, спрямований на те, щоб Україна не була ефективною.

Якщо інституційні помилки не будуть виправлені – країна продовжуватиме втрачати ресурси для власного розвитку.
Одним з прикладів є погана керованість Уряду через обмеженні повноваження Прем’єр-міністра, зокрема, щодо звільнення міністрів. Кожен міністр для свого виживання змушений шукати підтримку в Раді. А для того, щоб отримати цю підтримку він має чимось “жертвувати”, іноді інтересами українців. Система Уряду повинна працювати як єдине ціле.

Немає поганих людей, є погано працюючі структури. Людей можна дуже швидко навчити – поїдьте в Італію і викиньте сміття не там, де потрібно. Ви заплатите штраф 300 євро і дуже швидко навчитесь робити все правильно. Системи формують людей. Поставте українців в правильно організовані структури – і країна буде швидко розвиватись. Україна має величезний потенціал.

Андрій ПРОКОПЕНКО



Теги:Україна - Польща, Андрій Прокопенко, державне управління


Читайте також



Коментарі (0)
avatar