реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Наш Крим" - проект Українського інституту національної пам'яті

Український інститут національної пам'яті розпочинає науково-популяризаційний проект «Наш Крим», що присвячений основним віхам його історії, культурним та історичним зв'язкам Криму з українськими землями.

Крим – унікальний регіон, який в силу історичних та політичних обставин завжди мав власну національну та культурну специфіку, його мешканці були носіями різних національних та релігійних ідентичностей.

Протягом 23 років незалежності України на півострові панувало порозуміння та творча співпраця між етнічними спільнотами.

Окупація Криму Російською Федерацією зламала цю ситуацію, змінила не лише Україну, але й весь світ, зруйнувавши колективну систему безпеки. Світова система стримувань і противаг, яку Нова Європа так ретельно вибудовувала після ІІ Світової війни, виявилася неспроможною запобігти окупації української території однією з держав-підписантів Будапештського меморандуму.

Військова агресія Росії супроводжується інформаційною війною, настирливим нав’язуванням історичних міфів та стереотипів. Повсякчас чути: «Крым – исконно русская земля». Протидіяти міфам можна лише їх розвінчанням.

Важливим аспектом у протидії агресивній російській пропаганді Український інститут національної пам’яті бачить активну просвітницьку діяльність. З цією метою Інститут започатковує науково-популяризаційний проект «Наш Крим».

В рамках проекту планується всебічне висвітлення особливостей розвитку Кримського півострова:
— міжнародної боротьби за володіння Кримом;
— етнодемографічної динаміки Криму;
— геноцидної політики російського та радянського керівництва, спрямованої на витіснення з півострова корінних народів;
— політичних, економічних, культурних чинників, які пов’язували Крим з українською територією.

Статті та документи проекту «Наш Крим» будуть опубліковані на офіційному сайті Інституту (http://www.memory.gov.ua/), а також на сайті «Історична правда» (http://www.istpravda.com.ua/), у партнерстві з яким започаткований цей проект.

Матеріали охоплюватимуть період з моменту завоювання Криму Російською імперією у 1783 р. і до 2014 р, коли Росія знову окупувала український півострів.

Передбачаються такі тематично-хронологічні блоки:
— Крим у складі Російської імперії (кінець ХVIII - початок ХХ ст.);
— Крим у революційних процесах 1917-1921 рр.;
— Міжвоєнний розвиток Криму;
— Крим у період Другої світової війни та перше післявоєнне десятиліття;
— Крим у складі УРСР;
— Крим у незалежній Україні;
— Анексія Криму Російською Федерацією.

Окрім науково-просвітницьких студій в рамках проекту планується проведення відкритих публічних заходів (більш детальну інформацію про заходи можна буде знайти на сайті Інституту).
Проект «Наш Крим» і надалі розвиватиметься та залишатиметься відкритим для громадських ініціатив та співпраці.

Український інститут національної пам’яті






Теги:міфи Росії, російська окупація, УІНП, Крим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar