реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Нахабний бізнес Нагалюка

Минулого року неймовірно велика кількість громадських активістів та політиків включила до свого передвиборчого «арсеналу» теми боротьби з корупцією та очищення влади (люстрації). Не оминула ця «мода» і Чернігівщину. Важко перелічити — хто тільки цим не переймався. Власне кажучи, переймаються й досі. Ось тільки результатів їхньої діяльності — кіт наплакав. Певно, «втомилися» шукати місцевих корупціонерів і покладаються лише на те, що зі столиці приїдуть спеціально навчені люди й наведуть порядок.

Інакше чим можна пояснити те, що в той час, коли в країні активно впроваджуються державні програми боротьби з корупцією, зміна керівництва органів державної влади та управління, що були причетні до порушення прав громадян, чи вчинення інших злочинів, у тому числі шляхом зловживання своїм службовим становищем — у нас все тихо й мирно. Хоча в багатьох державних установах продовжують «працювати» за тими ж злочинними схемами «керівники» банди Януковича і, не дивлячись на відкриття кримінальних проваджень щодо їх діяльності – вони й досі не відсторонені від посад. А слідство за цими кримінальними провадженнями просто затягується.

Днями до редакції звернулися представники однієї з державних інституцій та місцеві підприємці, що ніяк не можуть второпати — чи почали ми жити по-новому чи ні? Якщо почали, то чому на всі їх заяви та звернення — тільки купа «відписок»? І жодних конкретних результатів. А багато з них вже найближчими тижнями можуть втратити або свою роботу, або власний бізнес через діяльність начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Сергія Нагалюка.

Не треба плутати свою кишеню з державною

За словами заявників, цей керівник створив цілу ієрархічну систему з підпорядкованих йому структурних підрозділів та «фірм-прокладок», через які «вимиваються» або просто розтрачаються державні бюджетні кошти. Можливо, з мовчазного дозволу свого кума — колишнього голови Державного агентства водних ресурсів України Василя Сташука.

Доречно сказати, що минулого року пана Сташука було відсторонено від займаної посади. Крім того, у вересні прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження щодо нього через підозри у службовій недбалості. Як встановило слідство, протягом 2011-2012 років було безпідставно виділено понад 24 мільйони гривень бюджетних коштів на проведення берегоукріплення Київського водосховища у районі села Нові Петрівці (біля резиденції «Межигір’я»). Всі ці державні гроші були витрачені, незважаючи на те, що найбільшого руйнування на той час зазнавали берегові лінії Кременчуцького та Канівського водосховищ. Чи був причетний до таких серйозних схем пан Нагалюк — вирішить прокуратура сусідньої області. А нашій обласній прокуратурі непогано було б розібратися з «системою» Деснянського басейнового управління та його «супутніх» організацій на фірм, а також дуже цікавої кадрової політики. Адже це не якась приватна компанія, де на відповідальних посадах знаходяться члени однієї родини власника, а державна установа.
Де головним економістом Чернігівської гідрогеолого-меліоративної експедиції працює дочка. А на посаді головного економіста Чернігівського міжрайонного управління водного господарства працює дружина пана Нагалюка. А головним інженером цієї ж організації — зять. Який до того ж є директором фірми «Укрводсервіс».
Цікаво, що ця фірма орендує приміщення у Деснянському басейновому управлінні і не тільки. «Укрводсервіс» орендує там техніку, спеціальні засоби й тому подібне за доволі вигідною для себе ціною й на незначний термін. Який доволі важко (якщо цим ніхто не переймається) проконтролювати. За словами заявників, саме через такі й подібні схеми — відбувається розтрата бюджетних коштів. Крім того, «процвітають» фіктивні роботи (наприклад з берегоукріплення чи очищення озер та річок) — перевірити їх проведення є неможливим на практиці. Хоча з цього приводу відкривалось вже не одне кримінальне провадження,

Але це ще далеко не всі кадрові родинні призначення на серйозні пости. Отже, продовжимо. Ще одна дочка займає посаду фахівця з використання водних ресурсів Деснянського басейнового управління. А на посаді начальника експлуатаційної дільниці Чернігівського міжрайонного управління — зять. Ревізором Деснянського басейнового управління працює хрещениця. Крім того, значна частина робітників, що рахуються в підпорядкованих пану Нагалюку організаціях чи Деснянському басейновому управлінні — фактично виконують особисті завдання свого «боса». Наприклад, стережуть ставки, що перебувають в оренді, яка оформлена на «підставних» осіб.

Проваджень купа — результати де?

Зрозуміло, що на папері все якби правильно у цій системі — все будується, купується та списується. Хоча одна місцева громадянка (В.М.Чудик) набралася сміливості й написала заяву, що фактично відбувається банальна розтрата та розкрадання державних бюджетних коштів. Власне кажучи, прокуратурою Чернігова у квітні поточного року з цього питання вже відкрито кримінальне провадження.

Крім того, у лютому поточного року Чернігівським міськвідділом міліції було відкрито кримінальне провадження, за фактом безпідставної ліквідації Чернігівської гідрогеолого-меліоративної експедиції. Досудове слідство в цій справі й досі триває.

Як виявляється, на підставі листа Деснянського басейнового управління відбулась нарада Державного агентства водних ресурсів України. Результатом стало рішення про припинення діяльності державної бюджетної неприбуткової організації (Чернігівської гідрогеолого-меліоративної експедиції) шляхом приєднання до Деснянського басейнового управління. На думку працівників експедиції, наслідком такої «реорганізації» стане лише те, що пан Нагалюк стане розпорядником всього наявного майна цієї установи. А головним негативом для працівників установи у такі скрутні економічні часи — можливе звільнення. Про що їх уже попередили у відповідному наказі.

Варто зазначити, що до цього кримінального провадження приєднано матеріали за заявами підприємців Дубіни О.Г. та Шевель О.А. щодо вимагання та отримання хабарів, а також про незаконне збагачення начальником басейнового управління Сергієм Нагалюком.

Один з цих підприємців протягом трьох років орендував там асфальтно-бетонний майданчик, де облаштував автостоянку. Аби він міг там спокійно працювати — вимушений був сплачувати щомісячно начальнику управління п’ять тисяч гривень. Коли відмовлявся — до нього зразу ж приїздили різноманітні перевірки. Самі знаєте, коли потрібно знайти якісь порушення, будьте впевнені — знайдуть. Тому підприємець вимушений був платити (дешевше виходило платити начальнику). Але цього року (можливо, через зростання курсу долара) розмір щомісячного «платежу» начальник збільшив до семи тисяч гривень та ще й зажадав 5 тисяч вічнозелених за подовження терміну дії договору оренди. Підприємець відмовився платити й отримав результат — відмову у подовженні договору оренди.

Майже аналогічна ситуація склалась і у підприємця Шевель О.А., яка протягом кількох років орендує приміщення, де облаштувала лазню. В якості «щомісячних добровільних внесків» від неї вимагали: талони на пальне, безкоштовне надання послуг лазні знайомим пана Нагалюка, а також надання різного роду «презентів» тощо. При цьому апетити «державного» службовця постійно зростали, а на відмову реакція була таж сама: погрози різноманітними перевірками, а також припиненням терміну дії договору оренди. Врешті-решт, її бізнес став неприбутковим й вона відмовилася заносити «внески» — зразу ж почалися перевірки. І, зрозуміло, штрафи.

Якось не віриться, що в нашому місті, де відомо майже все, місцеві громадські люстратори (якщо такі ще зосталися) — не в курсі справи. Тільки ніхто не встановлює намети біля прокуратури, міліції чи басейнового управління. Не проводить акцій протесту щодо довгого розслідування заяв підприємців правоохоронцями і не вимагає більш-менш швидкої передачі матеріалів розслідування до суду.

Й взагалі складається враження, що вже ніхто нікуди не поспішає й всі затаїлись в очікуванні осінніх місцевих виборів. Хоча без кардинальних змін у суспільстві, у тому числі проведення необхідних реформ — ніхто нам допомагати не буде. Й ще довгі роки наша країна буде пасти задніх, а Чернігівщина буде депресивним регіоном.
Тому, як на мене — нині все залежить саме від всіх нас.

Олексій ПЕТРЕНКО

Опубліковано в газеті "Люстраційний бюлетень", липень 2015 року.






Теги:люстраційний бюлетень, водне господарство, Корупція, Деснянське басейнове управління


Читайте також



Коментарі (0)
avatar