реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Найголовніші порушники -- монополісти "Чернігівобленерго", "Чернігівгаз", "Облтеплокомуненерго"

В Чернігівському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України підбито підсумки роботи в 2012 році.

Основна увага територіального відділення, при виконанні покладених на нього функцій по контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, захисту інтересів підприємців та споживачів від його порушень, приділялась виявленню та припиненню порушень конкуренційного законодавства у вигляді зловживання монопольним становищем, антиконкурентних узгоджених дій та недобросовісної конкуренції, а також контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції на ринках суб’єктів природних монополій, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів, закупівлі молока для промислової переробки, державних закупівель, реалізації нафтопродуктів.

Пріоритетним напрямком діяльності територіального відділення в звітному році був захист прав та інтересів підприємців і споживачів на соціально важливих ринках.

Предметом підвищеної уваги, був ринок хліба, в структурі якого здійснюють діяльність 39 суб’єктів господарювання, серед яких три потужні монопольні утворення: ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат», ПАТ «Ніжинський хліб» та ПрАТ «Прилуцький хлібозавод», яким надавались обов’язкові для розгляду рекомендації. Завдяки вжитим заходам ціни на основні види хліба на протязі 2012 року залишались стабільними.

Протягом звітного періоду розглянуто 86 справ та припинено 273 порушень та дій, що містили ознаки порушень законодавства про захист екомічної конкуренції. Накладено 746,18 тис.грн. штрафів, перераховано до державного бюджету 802 тис. грн. штрафних санкцій. Економічний ефект припинених порушень склав 1 317,311 тис.грн. Загальна сума відшкодованої шкоди – 1 087,75 тис.грн.

Значна кількість порушень була виявлена на ринках природних монополістів. Так, розглянуто справи проти: ПАТ «Чернігівгаз», ПАТ «Чернігівобленерго», ПАТ «Облтеплокомуненерго», ТОВ «НіжинТеплоМережі», КП «Прилукитепловодопостачання» Прилуцької міської ради. Товариства визнали та припинили порушення. Перерахувано розмір плати за опалення та повернуто споживачам 77 079,65 грн.

Припинено порушення на ринку послуг з проведення ветеринарно-санітарної експертизи з боку Чернігівської та Ніжинської міських державних лікарень, Коропської, Корюківської, Новгород-Сіверської, Сосницької, Бобровицької, Талалаївської районних державних лабораторій ветеринарної медицини. Порушники визнали, припинили порушення та сплатили до державного бюджету накладений штраф у загальному розмірі 30 тис.грн.

Розглянуто справи проти молокопереробних підприємств: ПрАТ «Новгород-Сіверський сирзавод», ПАТ «Чернігівський молокозавод», ТОВ «Полісся-молоко», ДП «Аромат» в особі філії «Ніжинський міськмолзавод», ПП «Консалтингова фірма «Прометей» в особі філії «Менський сир», ТОВ «Лосинівський маслосирзавод» та ПрАТ «Городнянський маслозавод» (застосування різних цін до рівнозначних угод із суб’єктами господарювання (фізичними особами) без об’єктивно виправданих на те причин). Відповідачі сплатили штраф у загалному розмірі 59,5 тис.грн.

Як наголосив Анатолій Свириденко, голова обласного відділення: «Запорукою успішного виконання покладених на відділення завдань є тісне співробітництво з державними органами, підприємцями та громадкістю. Конкуренційне законодавство України є потужним засобом захисту економічних прав підприємців та споживачів, і ми дуже розраховуємо на підтримку і активність всіх небайдужих людей. Забезпечення довгострокових інтересів підприємців та споживачів завжди було й залишається пріоритетом Комітету, як ключового державного органу, що забезпечує підтримку та захист економічної конкуренції.»




Теги:монополісти, ціна на хліб, Чернігівобленерго, АМК


Читайте також



Коментарі (0)
avatar