реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Надія - на Світовий фонд пам'яток

Три заявки про допомогу надано до Світового фонду пам'яток від Чернігова.

Йдеться про об'єкти культурної спадщини, пошкоджені росіянами під час облоги Чернігова. Це обласна бібліотека для юнацтва (історично - музей українських старожитностей Василя Тарновського), обласний молодіжний центр (донедавна - кінотеатр імені Щорса) та обласна універсальна бібліотека імені В. Короленка (історично - дворянський та земельний банк). До речі, щодо найменування цієї бібліотеки нині вирішується питання, оскільки Короленко був російським письменником і до Чернігова жодного стосунку не має.

У Чернігівській обласній військовій адміністрації відбулася зустріч першого заступника начальника ОВА Костянтина Мегема, заступниці начальника Жанни Шерстюк, керівників відповідних закладів зі спеціалісткою з питань кризи української спадщини в Світовому фонді пам'яток Катериною Гончаровою, де зазначалося: уже є оцінка пошкоджень і вся необхідна інформація щодо поруйнованих об'єктів. Нині головне - провести консервацію будівель для припинення подальшої руйнації від негоди та зробити комплексне дослідження для відновлення споруд.

Світовий фонд пам'яток попри гучну назву є приватним фондом і ресурси його обмежені - тож до ремонту пам'яток необхідно залучати інших донорів. На цьому наголосила представниця фонду. Перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем повідомив, що до відновлення молодіжного центру може долучитися данська компанія, про що тривають переговори. Що ж до обласної бібліотеки для юнацтва - розглядається питання про перепрофілювання її для історичного музею імені В. Тарновського. Але кошти громади обмежені для масштабної реконструкції закладу, який є комунальним. Тож наразі в зиму всі три пам'ятки входитимуть у кращому разі лише законсервованими в нині розбитому вигляді.

Василь ЧЕПУРНИЙ."Голос України"

Фото Укрінформу.



Теги:Чернігівська ОДА, пам'ятки культури, відновлення Чернігова, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar