реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Над Києвом збираються хмари

Президент Янукович доручив міністру оборони Михайлу Єжелю вжити всіх заходів, щоб 9-го травня в Києві "була забезпечена хороша погода". Президент назвав це "дуже серйозним питанням" і навіть порадив звернутися по допомогу до вчених. Але вже за кілька годин Міноборони заявило, що в Україні немає служби, яка би могла це зробити.

Негода в Києві
Попередній прогноз на 9 травня невтішний. Українські синоптики на День перемоги чекають на атмосферний фронт, який принесе із собою дощі. Фахівець Гідрометцентру Людмила Савченко розповіла Бі-Бі-Сі, що до п’ятниці протримається тепла погода, а вже 8-9 травня будуть короткочасні дощі та похолодання.

Хто може змінити погоду?
Про те, яким чином можна змінити дощову і хмарну погоду Бі-Бі-Сі розповіли в Українському науково-дослідному гідрометеорологічному інституті. Тамтешніх спеціалістів здивувало, що із дорученням забезпечити хорошу погоду президент звернувся до міністерства оборони, а не до інституту. Тут цим займаються вже багато років. Ще наприкінці сорокових на території України почали розсіювати хмари і туман, але для потреб авіації. Таким чином "відкривали" аеродроми, тобто давали їм змогу працювати і в негоду.

Не змогли дістати літака, тому що наші літаки уже були продані.
Борис Лєсков, фахівець гідрометеорологічного інституту
Робити це можна за допомогою ракет і літаків. Але останніх, за словами співробітника інституту, Бориса Лєскова, в Україні зараз і немає. Наприклад, у 2005-му хмари в Києві хотіли розсіяти до Євробачення, але з'ясувалося, що немає з чого. "Ніяк не змогли дістати літака, тому що наші літаки уже були продані за кордон там для якихось цілей. Так літака і не дістали, ніяких впливів не проводили, але пощастило з погодою", - розповів пан Лєсков про спроби 2005-го року.

Екологи проти

Скільки хмар буде у неділю над Києвом?
Як пояснив Бі-Бі-Сі фахівець інституту, технологія розсіювання дуже складна, і не завжди нею можна ефективно скористатися. Це залежить від багатьох природних факторів, наприклад, від температури чи різновиду хмар. Розсіювати з літаків можна різні реагенти, наприклад, сухий лід чи рідкий азот. Саме останнім багато займалися київські дослідники.

Розробники технології наполягають на її цілковитій безпечності. Тоді як екологи ставлять вплив на погоду в один ряд із поворотами річок чи осушенням територій. Заступник директора Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко розповіла, що даних про безпосередню шкоду від розсіювання хмар у тому ж місці, де це відбувається, немає. Але екологи певні, що негативна дія накопичується і матиме серйозний вплив на довкілля у майбутньому. "Якщо ми говоримо безпосередньо про розвіювання хмар, то це дія хімічних речовин, які попадають у ті ж самі хмари, і це може спричинити потім кислотні опади з хімічними речовинами на інших територіях", - розповіла пані Тимочко.

Це може спричинити потім кислотні опади з хімічними речовинами на інших територіях.

Тетяна Тимочко, еколог

Російський досвід
Незадовго до українських високопосадовців, погодою на День перемоги зацікавилися російські. На розсіювання хмар над Москвою виділили майже 1,5 мільйона доларів. У Росії погоду на свята змінюють давно і успішно. А нещодавно мер Москви Юрій Лужков навіть запропонував розсіювати хмари взимку, щоби не витрачати мільйони рублів на прибирання снігу.

Бі-Бі-Сі, Київ




Теги:досвід Москви, Янукович, гідрометеорологічний інститут, Міноборони, хмари


Читайте також



Коментарі (0)
avatar